Slepičí vejce jsou základní potravinou, která nechybí v žádné domácnosti. Jsou zdravá, nabitá vitamíny a minerály. Navíc s nimi lze kouzlit na mnoho způsobů, a tak si je vychutnat v mnoha receptech. Ovšem přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou vejce v obchodě skladovány mimo chladicí box? A jak dlouho nám vydrží doma v lednici?
Stabilní teplota je pro vejce velmi důležitá
V případě, že vejce skladujete v temnu, suchu a stabilní teplotě, vydrží vám déle. Tudíž není ani tolik důležité, zda je umístíte do lednice nebo je necháte ve spíži – na kuchyňské lince je nenechávejte. Nejdůležitější je tedy stálost. V případě, že dáte vejce z lednice do tepla, můžete narušit vrstvu nacházející se těsně pod skořápkou, což povede ke zkažení.
Kde je tedy nejlépe uskladnit?
Ve většině případů obchodníci nechávají vejce mimo chladicí boxy, protože ty se velmi často otevírají, a tak v nich nejde udržet stálá teplota. Doma je naopak samozřejmě lepší, když se vejce umístí do lednice. Optimální teplota pro jejich udržení je od pěti do dvaceti stupňů. Rádi bychom ještě dodali, abyste vejce neskladovali na dveřích lednice, ale v poličce dál ode dveří.
Jak dlouho můžeme skladovat vejce bez chladu?
Donesli jste si čerstvá vejce od chovatele? Pokud nebyla vystavena vyšším teplotám, umístěte je do lednice, tam vám vydrží klidně i jeden měsíc, ale i více. Pokud je tomu naopak a vejce zůstávají v teple – položené na lince či jinde, vydrží přibližně jeden týden. Zkažená vejce po rozklepnutí jistě poznáte. A pokud je chcete vařit natvrdo a bojíte se, že jsou již nepoživatelná, zkuste je vložit do sklenice s vodou. Pokud vejce spadne na dno, je čerstvé. V případě, že plave či pomalu stoupá nahoru, je vhodné použít do polévek, těsta či je jinak tepelně upravit. V případě, že vejce vyplave nad hladinu, raději se jich zbavte.
Také doporučujeme vejce nechat v kartonu a umístit je špičkou dolů. Na druhém konci vejce se nachází póry, přes které přijímá kyslík.
Foto: Shutterstock, zdroj: Greatist