Špenát je jídlo zdravé a ještě ke všemu rychlé a snadné na přípravu. Proto byste ho rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku, jestliže jste tak neudělali doteď. Dá se připravovat na více způsobů a hodí se jako příloha nebo zajímavá ingredience k mnoha pokrmům.
Zdravý špenát
Sice už víme, že špenát opravdu nepřetéká enormním množstvím železa, nicméně rozhodně obsahuje řadu velmi prospěšných látek. Používat můžeme čerstvý špenát, který se hodí do salátů a je vynikající třeba v kombinaci se slaninou. Samozřejmě ho můžeme také klasicky dusit nebo třeba restovat.
Mimo sezónu nebo když spěcháme, však často sáhneme po mraženém špenátu – a není na tom nic špatného. Postup jeho přípravy je rychlý a za pár minut tak můžeme mít vynikající přílohu.
Jak na špenátový polotovar
Když už kupujeme mražený špenát, měli bychom sáhnout po tom kvalitnějším, který neobsahuje příliš mnoho vody. Před začátkem vaření si ho necháme rozmrazit.
Na zhruba 400 g mraženého špenátu si připravíme: 400 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany, jednu cibuli, 4 stroužky česneku, sůl a hladkou mouku.
Vývar přivedeme k varu a přidáme do něj částečně rozmrazený špenát. Cibuli necháme zpěnit na oleji, přidáme lžíci hladké mouky a vymícháme jíšku. Jíškou zahustíme špenát a dochutíme jej pomocí česneku, soli a pepře. Těsně před dokončením zjemníme trochou smetany a můžeme podávat.
Co přidat ke špenátu
Někdo má rád špenát dokonce i samotný, ale většinou si k němu rádi něco uděláme. Ideální jsou bramborové knedlíky a pečené vepřové maso. Pokud spěcháme nebo zrovna máme hluboko do kapsy, můžeme si ke špenátu přidat jen uvařená vajíčka a hned máme oběd, který nás plně zasytí na zbytek dne.
V poslední době se stává populárním přidávat špenát třeba na pizzu nebo do těstovin. Vynikající je kombinaci lasagní a špenátu s bešamelem.
V případě, že používáme čerstvý špenát, můžeme jeho listy přidávat do salátů nebo si z nich připravit třeba smoothie.
Foto: Shutterstock
Zahušťuji vejci. Je to mňamka.😛
To je tedy obarvená zelená šlichta a ještě s jíškou. Fujjjj😖
A co máte proti správně udělané jíšce? Vy zahušťujete špenát bramborem, chlebem nebo čím? Nebo jen naházíte na talíř spařené špenátové listí…?
Podle vašich příspěvků umíte vařit – tak v čem vidíte problém?
Já nedělám klasickou jíšku – jen na sádle osmažím cibuli, pak přidám trochu mouky (podle množství špenátového protlaku), nechám zpěnit a přidám rovnou rozmrazený protlak + další ingredience. Bez smetany…