Plynový sporák slibuje stále ještě levnou variantu přípravy pokrmů, teplotu můžete regulovat okamžitě a v mnohých domácnostech představuje jedinou možnost přípravy pokrmů. Obliba přístroje klesá, když dojde k čištění plynových hořáků. Poradíme vám jak je snadno vyčistit.
Odolná špína na plynovém hořáku
Na plynovém hořáku ulpívá prach, mastnota a nejrůznější části pokrmů. Ty se bohužel okamžitě na povrch připečou při vysoké teplotě a čištění se zdá být na první pohled nemožné. Někde přistoupí k přístrojovému čištění za pomocí jemných kotoučových brusek a jinde dokonce čištění samotného hořáku přímo vzdávají. To není nutné. Poradíme vám, jak plynové hořáky vyčistit, aby znovu vypadaly tak, jako když jste je vybalili ze sáčků při koupi.
Příprava na čištění
Plynové hořáky je třeba sejmout a jejich čištění věnovat chvíli času. Nejprve si do dřezu nalijte uvařenou horkou vodu. Do ní hořáky zcela ponořte. Nechejte je ponořené asi 10 až 15 minut a přidejte k nim jedlou sodu. Při procesu začne pěnit, proto je vhodné mít v dřezu jen tolik vody, aby byly hořáky ponořené. Opět nějakou dobu vyčkejte a hořáky vyjměte.
Čištění plynových hořáků
K čištění budete potřebovat zubní pastu, hrubší kartáček nebo houbičku s hrubou stranou. Naneste pastu a s použitím manuální síly je třeba hořáky odrhnout. Nakonec je dobře opláchněte vodou.
Vlastní směs na čištění
Na mastnotu dobře zabírá žlučové mýdlo. Z něj si můžete připravit směs na domácí čištění. Jedno mýdlo nastrouhejte, přilejte horkou vodu (asi jeden hrnek) a půl hrnku bílého octa. Promíchejte a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte asi 20 minut. Směs následně na hořáky naneste, nechte pár minut působit a poté odrhněte houbičkou nebo kartáčkem. Nezapomeňte na dokonalé opláchnutí před opětovným použitím. Váš sporák bude vypadat opět tak, jako když jste jej zakoupili a poprvé vybalovali z krabice.
Foto: Shutterstock, zdroj: Allrecipes
Co takhle ho nenechat zas..t a umýt ho hned .
Takhle máčet varnou desku,to by vás plynaři nepochválili,
A co takhle myčka. Funguje dokonale.