Pokud se jedním z vašich novoročních předsevzetí stalo používat v běžném životě méně cukru, máme pro vás jeden tip. Lidé se totiž velmi často těžko vzdávají cukru v kávě – běžně si ji doslazujeme lžičkou nebo jedním balíčkem cukru a když ho najednou nemáme, připadá nám oblíbený nápoj hořký. Jak zjemnit typickou chuť kávy a zároveň nesladit?
Sladidla
Jednou z variant, která se mezi lidmi uchytila, je používat místo cukru různá přírodní sladila. Nejčastěji v takovém případě saháme po stévii, která je ale bohužel v kávě cítit a mění její chuť. Najdou se lidé, kteří i kávu sladí medem – pro někoho to může být nepředstavitelné, ale pokud kávu s lžičkou medu ochutnáte a oblíbíte si ji, je to rozhodně lepší než sladit cukrem.
Britský vynález – half and half
Ve Velké Británii se v poslední době rozmohla úprava kávy za pomocí takzvaného half and half (česky bychom mohli přeložit jako půl na půl). O co jde? Kávu si tam dolévají nápojem, který je půl na půl tvořený mlékem a smetanou. Tato kombinace stáhne typickou kávovou hořkost a nápoj příjemně zjemní, takže už není třeba jej doslazovat.
Jaký je rozdíl oproti klasické smetánce, kterou dostaneme ke kávě v restauraci? Poměrně zásadní. Kávové smetánky jsou totiž tak oblíbené proto, že obsahují spoustu cukru – a tomu jsme se přeci chtěli vyhnout. Navíc pokud mléko do kávy namícháme se smetanou, je možné, že jej budou snášet i lidé s mírnou intolerancí laktózy, neboť smetana má vyšší podíl tuků a díky tomu ji jsou někteří lidí schopni strávit, i když jim mléčné výrobky jinak dělají potíže.
Kde je half and half k dostání?
Half and half se u nás zatím nedá příliš dobře sehnat. Nicméně naštěstí není těžké jej vyrobit v domácích podmínkách. Stačí nám k tomu plnotučné mléko a smetana ke šlehání, které smícháme v podílu jedna ku jedné. Vznikne hustší a trochu tučnější tekutina s jemnou máslovou chutí, která se kromě do kávy hodí třeba i do omáček.
Foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker
A není káva oblíbená právě pro svou nahořklou nebo hořkou chuť?samozřejmě chute jsou ruzne,nekdo mimo to radeji kávu s vyšší kyselosti..Ale doporučivat half-half v česku popularnim mnozstvi kavy priblizne,,do hrnečku,, tak takova kava s 1dcl mlekosmetany a porci zhruba 15g tuku..Nevim nevim..Nehlede na to,že káva s takovym dilem tuku zcela urcite vyruší efekt kofeinu ve vsech vyhodach,coz se ví..
Nebo si stačí koupit kvalitní kávu mimo běžnej shitmarket, ta hořká opravdu obvykle není, když se teda nespálí vařící vodou
Souhlasím – kupuju kávu ve specializovaném obchodě – mám ráda 100% arabicu a ta není hořká ani bez mléka.
Správná příprava kávy je prý v džezvě – tedy varem, ale mně víc chutná zalitá vodou o teplotě 94°C
Káva má jemnější chuť, když se při přípravě na turka zaleje nejdřív lžící studené vody a za chvíli pak teprve vroucí vodou.
Děkuji paní Jarmilo za zajímavý tip!