Jak na kávu bez hořké chuti, aniž byste museli přidávat cukr. Dokonalý trik, který nikdo nezná

Pokud se jedním z vašich novoročních předsevzetí stalo používat v běžném životě méně cukru, máme pro vás jeden tip. Lidé se totiž velmi často těžko vzdávají cukru v kávě – běžně si ji doslazujeme lžičkou nebo jedním balíčkem cukru a když ho najednou nemáme, připadá nám oblíbený nápoj hořký. Jak zjemnit typickou chuť kávy a zároveň nesladit?

Sladidla

Jednou z variant, která se mezi lidmi uchytila, je používat místo cukru různá přírodní sladila. Nejčastěji v takovém případě saháme po stévii, která je ale bohužel v kávě cítit a mění její chuť. Najdou se lidé, kteří i kávu sladí medem – pro někoho to může být nepředstavitelné, ale pokud kávu s lžičkou medu ochutnáte a oblíbíte si ji, je to rozhodně lepší než sladit cukrem.

Britský vynález – half and half

Ve Velké Británii se v poslední době rozmohla úprava kávy za pomocí takzvaného half and half (česky bychom mohli přeložit jako půl na půl). O co jde? Kávu si tam dolévají nápojem, který je půl na půl tvořený mlékem a smetanou. Tato kombinace stáhne typickou kávovou hořkost a nápoj příjemně zjemní, takže už není třeba jej doslazovat.

Jaký je rozdíl oproti klasické smetánce, kterou dostaneme ke kávě v restauraci? Poměrně zásadní. Kávové smetánky jsou totiž tak oblíbené proto, že obsahují spoustu cukru – a tomu jsme se přeci chtěli vyhnout. Navíc pokud mléko do kávy namícháme se smetanou, je možné, že jej budou snášet i lidé s mírnou intolerancí laktózy, neboť smetana má vyšší podíl tuků a díky tomu ji jsou někteří lidí schopni strávit, i když jim mléčné výrobky jinak dělají potíže.

Pokud se chcete vyhnout cukru, nepoužívejte ani oblíbené smetánky do kávy. Jsou tolik žádané hlavně proto, že obsahují spoustu cukru. / Foto: Shutterstock

Kde je half and half k dostání?

Half and half se u nás zatím nedá příliš dobře sehnat. Nicméně naštěstí není těžké jej vyrobit v domácích podmínkách. Stačí nám k tomu plnotučné mléko a smetana ke šlehání, které smícháme v podílu jedna ku jedné. Vznikne hustší a trochu tučnější tekutina s jemnou máslovou chutí, která se kromě do kávy hodí třeba i do omáček.

Foto: Shutterstock, zdroj: Lifehacker

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ondra
Ondra
2 let

A není káva oblíbená právě pro svou nahořklou nebo hořkou chuť?samozřejmě chute jsou ruzne,nekdo mimo to radeji kávu s vyšší kyselosti..Ale doporučivat half-half v česku popularnim mnozstvi kavy priblizne,,do hrnečku,, tak takova kava s 1dcl mlekosmetany a porci zhruba 15g tuku..Nevim nevim..Nehlede na to,že káva s takovym dilem tuku zcela urcite vyruší efekt kofeinu ve vsech vyhodach,coz se ví..

Josef
Josef
2 let

Nebo si stačí koupit kvalitní kávu mimo běžnej shitmarket, ta hořká opravdu obvykle není, když se teda nespálí vařící vodou

Iris
Iris
2 let
Reply to  Josef

Souhlasím – kupuju kávu ve specializovaném obchodě – mám ráda 100% arabicu a ta není hořká ani bez mléka.
Správná příprava kávy je prý v džezvě – tedy varem, ale mně víc chutná zalitá vodou o teplotě 94°C

Jarmila
Jarmila
2 let

Káva má jemnější chuť, když se při přípravě na turka zaleje nejdřív lžící studené vody a za chvíli pak teprve vroucí vodou.

Milan
Milan
2 let
Reply to  Jarmila

Děkuji paní Jarmilo za zajímavý tip!