Připravte si doma lahodné cappuccino bez drahého přístroje. Je to nečekaně jednoduché

Milovníci kávy jistě potvrdí, že ten pravý šálek kávy dokáže zpříjemnit nejednu denní chvilku. Někdo ji má rád černou, jiný preferuje lungo s mlékem a mnohé z nás potěší sametová pěna chutného cappuccina se špetkou namleté skořice. Jak si ale připravit právě cappuccino, aby netrpěla naše peněženka? Zkuste si ho vytvořit doma, budete překvapeni, jak jednoduché to je.

Trocha historie

Domovem cappuccina je Itálie. Svou proslulost si získalo po druhé světové válce, i když první pokusy o jeho tvorbu se objevily již před tím.  K dokonalosti ho v té době dovedlo perfektně našlehané mléko, které vytvoří hustou a zároveň jemnou pěnu. Z Itálie pochází i jeho název, který je z originálu překládán jako „malý šálek“. Pravé cappuccino je tvořeno dvojitým espresem a vrstvou napěněného mléka. 

Zvládne to každý

K domácí přípravě černé kávy s horkou mléčnou pěnou potřebuje pouze několik ingrediencí. Zvolte kvalitní čerstvou zrnkovou kávu a připravte ji způsobem, který preferujete. Chutnějšího nápoje docílíte namletím kávy těsně před její přípravou, ale můžete zvolit i jiný způsob, který vám bude více vyhovovat.

Mléko zahřejte tak, aby nebylo vroucí, ale stoupala z něj pára. Poté metličkou nebo ručním šlehačem našleháte pěnu tak, aby mléko zdvojnásobilo svůj objem. / Foto: Shutterstock

Jak na mléčnou pěnu?

Na mléčnou pěnu je třeba alespoň polovina šálku plnotučného mléka, které ohřejete v kastrůlku nebo mlékovaru.  Před tím, než mléko začnete šlehat, je třeba ho zahřát tak, aby nebylo vroucí, ale stoupala z něj pára. Poté metličkou nebo ručním šlehačem našleháte pěnu. Ve chvíli, kdy mléko zdvojnásobí svůj objem, je hotovo.

Naservírujte své cappuccino

Blížíme se do finále. Do připravené černé kávy nalijte přímo doprostřed horké mléko a lžičkou navršte mléčnou pěnu. Pokud rádi sladíte, nasypte na pěnu třtinový cukr. Správně hustá pěna cukr udrží na svém povrchu a slouží i jako ozdoba. V případě, že preferujete kávu bez cukru, poprašte svůj šálek jemně mletou skořicí. Káva tak získá krásnou vůni a zajímavou chuť.

Foto: Shutterstock, zdroj: LeCouvert, MyTastyCurry

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments