Knedlíky by měly být nadýchané, chutné a nerozvařené na povrchu. Vyzkoušejte náš prověřený recept a triky, díky kterým se vám zaručeně povedou. Poradíme vám také jak knedlíky nakrájet. Časem získáte správný cvik a půjde vám to jako po másle.
Postup při vaření knedlíků
Na vaření použijte širší kastrol s pokličkou, do kterého položíte rozevírací pařák, na něj dáte složenou utěrku a do kastrolu nalijete vroucí vodu tak, aby byla hladina jen asi 2 až 3 cm ode dna, tedy pod plochou pařáku.
Dvě šišky položte na utěrku a po 18 až 20 minutách je vyndejte a uvařte další dvě. Po celou dobu se voda musí vařit. V páře se knedlíky nepřevaří a nejsou oslizlé. Podběrákem je vyndejte, aby okapala voda a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára.
Jak nakrájet knedlíky
Na krájení knedlíků použijte silnou režnou nit nebo nejslabší vlasec asi 50 cm dlouhý. Knedlíky krájejte na plátky ještě za tepla. Střed nitě nebo vlasce podvlečte pod knedlík tak daleko, jak silný má být jeden plátek. Pak konce nahoře překřižte a pořádně za ně zatáhněte. Ukrojíte krásný plátek, který se vám nepotrhá ani nezdeformuje.
Strunový kráječ na knedlíky
Pokud vaříte knedlíky často, můžete si koupit strunový kráječ na knedlíky v prodejně domácích potřeb. Vypadá podobně jako strunový kráječ na vajíčka natvrdo, jen je větší. Do kráječe vložíte celý knedlík a snadno jej nakrájíte na plátky celý najednou.
Recept na nadýchané knedlíky
Ingredience:
- 1 kostka droždí
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 1 lžička cukru
- 2 naběračky polohrubé mouky
- 2 deci vody
Postup:
Do dvou deci vlažné vody v míse, nasypte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Pak dejte mísu na topení, nebo na slunce na okno, anebo jen na půl minuty zapněte plotýnku na kamnech, položte na ni talíř a na něj postavte mísu s těstem. Můžete to také udělat i jako naše babičky a zastlat mísu překrytou utěrkou pod přikrývku do postele.
Jakmile droždí začne pracovat, do mísy nasypte 2 velké polévkové naběračky mouky, přidejte sůl, vejce a vše zamíchejte tak, aby se ingredience dobře spojily.
Pak po hrstech přidávejte mouku a těsto důkladně zpracovávejte vařečkou. Kynuté těsto musí být důkladně prohnětené. Musí být tak vláčné, aby se nechytalo okrajů mísy, ale stále se pěkně táhlo. Čím je těsto řidší, tím budou knedlíky nadýchanější. Musí však držet pěkně pohromadě. Pokud vám příliš zhoustne, přidejte trošku vlažného mléka.
Těsto posypte moukou, přikryjte utěrkou a opět dejte na mírné teplo. Nakynuté srazte vařečkou a nechte ho kynout podruhé. Pak vytvarujte 4 podlouhlé knedlíkové šišky.
Foto: Shutterstock, zdroj: thespruceeats.com