Bramborová kaše – skvělá příloha ke klasickým českým řízkům nebo karbanátkům, ale třeba i některým druhům ryb nebo zeleninovým pokrmům. Když ji někdo umí uvařit opravdu dobře, může se jednat o vynikající gurmánský zážitek. Jak na to, aby byla kaše krásně nadýchaná a voněla po másle?
Vybírejte správné suroviny
Na bramborovou kaši se hodí brambory s větším obsahem škrobu – tak, aby hotová kaše byla kompaktní a nadýchaná. Brambory důkladně oškrábeme a nakrájíme spíše na větší kousky, aby si podíl škrobu ponechaly a nenasály zbytečně moc vody.
Vkládáme do studené a osolené vody a pozvolna přivádíme k varu. Brambory by měly být dobře uvařené, ale nikoli rozvařené. Jakmile jsou hotové, prudce je zchladíme pod studenou vodou.
Nebojte se experimentovat
Klasická bramborová kaše je jídlo, které málokdy dokáže něčím překvapit. Přitom je tolik možností, jak s bramborovou kaší experimentovat!
Jednou z variant je zkombinovat brambory s jinou zeleninou a vytvořit chuťově zajímavé pyré. V poslední době je například oblíbené batátovo-bramborové pyré, které se skvěle hodí třeba k lososovi. Brambory však můžeme rozmixovat třeba i s dýní, mrkví, květákem nebo celerem – v zásadě záleží jen na tom, co bude lahodit našim chuťovým pohárkům.
Bramborovou kaši také můžeme dochutit různým kořením nebo bylinkami – vcelku tradiční je petrželka nebo muškátový oříšek, osmažená cibulka, chceme-li si však kaši ozvláštnit, můžeme do ní přidat třeba nasekaný kopr nebo kurkumu.
Mléko a máslo
Součástí chutné a voňavé bramborové kaše je i dostatek mléka a másla. Obě suroviny by se neměly do kaše zašlehávat studené a mělo by se jednat o kvalitní ingredience, které dodají kaši tu správnou chuť a konzistenci.
Na to, zda brambory do kaše spíš ručně šťouchat nebo používat elektrické metly či mixér, se různí. Někdo zkrátka nedá dopustit na kaši, v níž občas narazí na kousky brambor, další si pochutná jenom na té, která je dohladka vyšlehaná.
Foto: Shutterstock
Terezko jste úplně mimo, brambory se musí dávat do vroucí vody… a to ostatní také není úplně pravda😏
Děkuji – vyvaruju se chyb, které tady “doporučujete” – budu ji totiž dělat nadále po svém 😛