Jak nejzdravějším způsobem připravit vejce. Ne, volské oko to opravdu není

Vejce jsou cenově dostupná, chutná a výživná. Obsahují relativně málo kalorií, zato jsou nabitá bílkovinami, vitamíny, minerály a stopovými prvky. Způsob, jakým je připravujete, můžete ale ovlivnit jejich nutriční hodnotu.

Tepelná úprava je nutností

Tepelná úprava dělá vejce bezpečnějšími, protože vysoké teploty zničí případné choroboplodné zárodky a navíc jsou pak některé živiny lépe využitelné, třeba bílkoviny. Při tepelném zpracování se stávají díky strukturálním změnám snáze stravitelnými a tělo může využít až 91 % bílkovin, zatímco ze syrových pouze 4 %. Jsou zdrojem biotinu, tedy vitamín B7 neboli vitamínu H důležitého při metabolismu cukru a tuků. Tepelná úprava navíc usnadňuje jeho vstřebávání.

Pozor na úpravu při vysoké teplotě

Tepelná úprava může některé živiny i poškodit, což se děje u většiny potravin. Může třeba dojít ke snížení obsahu vitamínu A až o 20 %. Běžné způsoby tepelné úpravy vajec včetně přípravy v mikrovlnné troubě, vaření a smažení sníží i množství některých antioxidantů až o 18 %.

Kratší doba tepelné úpravy

Kratší doba tepelné úpravy, a to i za vysokých teplot, dovoluje vejcím uchovat více živin. Pečení po dobu 40 minut může snížit až 61 % vitamínu D, smažení či vaření o 18 %. Jsou však bohatým zdrojem vitamínů, antioxidantů a kvalitních bílkovin.

Foto: Shutterstock

Vysoké teploty způsobují oxidaci cholesterolu

Žloutky obsahují dost cholesterolu a při vysokých teplotách může docházet k jeho oxidaci a tvorbě oxysterolů. Pak se zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Studie však neprokázaly souvislost mezi konzumací vajec a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob u zdravých lidí. Cholesterol ve stravě podle odborníků nemusí navíc nutně zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi. I naše játra totiž denně produkují dost cholesterolu. Pokud se zvýší jeho příjem ve stravě, tělo jej tvoří méně.

Tipy na zdravou úpravu vajec

Zaměřte se na zdravější způsoby jejich úpravy a konzumace. Vařená nebo sázená vejce mají mnohem menší kalorickou hodnotu než smažená nebo míchaná vejce či omeleta. Pro smažení vybírejte olej, který je stabilní i při vysokých teplotách. Vhodné je vejce kombinovat se zeleninou, která má dost vlákniny a vitamínů. Kupujte vejce z volného chovu, která jsou nutričně kvalitnější než vejce z klecového chovu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments