Jak neudělat velkou chybu při výběru kuřecího masa. Ani bio kuře není zárukou kvality

Oblíbenou pochoutkou je kuřecí pečeně a nikdo neodolá kuřecím řízkům nebo plněné kuřecí kapse. Kuřecí maso je plné bílkovin a obsahuje minimum tuku. V jídelníčku ho máme poměrně často, proto je třeba vědět, jak v obchodě správně vybírat.

Výběr baleného kuřecího masa

Nákup chlazeného a baleného kuřecího masa patří mezi nejnáročnější, protože je obtížné zkontrolovat vůni masa. Proto pečlivě kontrolujte jak obal tak údaje na etiketě. Pozornost věnujte i barvě masa.

Kontrola obalu

Maso musí být pečlivě zabaleno a obal nesmí být nikde protržen. Pokud objevíte na obale trhlinu nebo z obalu něco vytéká, v žádném případě takové maso nekupujte i kdyby na něj byla sleva sebevětší.

Barva kuřecího masa

Kompletně si prohlédněte kuřecí maso ze všech stran. Mělo by mít světle růžovou barvu. Nikde by se neměly vyskytovat tmavě červená místa nebo modřiny. Kosti by neměly být viditelně zlomené.

Údaj o datu spotřeby

Kuřecí maso má tendenci rychle se kazit, pokud není zmrazeno. Kontrolujte, zda máte dostatek času ke zpracování chlazeného kuřete. Napoví vám údaj na etiketě o datu použitelnosti výrobku. Maso zakoupené v pondělí a skladované v lednici, může do víkendu nelibě zasmrádnout.

Výběr nebaleného kuřecího masa

Nákup v řeznictví je jednodušší, protože maso dostanete zpravidla tak, že je možné k němu přičichnout. Druhou indicií je struktura masa. Maso nesmí být slizké a nesmí nikde lepit. Skutečnost zjistíte sice ve chvíli, kdy balíček zkontrolujete ale máte možnost okamžité reklamace.

Maso je lepší vybírat u řezníka, kde si kvalitu lépe ověříte. / Foto: Shutterstock

Jak kontrolovat bio kuře

Pro kontrolu masa z bio chovu platí stejná pravidla, jako při nákupu baleného kuřecího masa. Bio kuře by mělo mít více svalové hmoty a bylo krmeno kvalitnějším krmivem. Zpravidla platí, že je bio kuře chutnější, šťavnatější a má více bílkovin.

Jak skladovat kuřecí maso

Kuřecí maso je náchylné na světlo a na změnu teplot. Mělo by být skladováno v uzavřeném šuplíku (hned nad velkou přihrádkou na zeleninu). Tam je v lednici nejnižší teplota. Bezpečné skladování chlazeného kuřete je 2 dny.

Foto: Shutterstock, zdroj: wikiHow

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments