Existuje jen málo lidí, kteří by neměli rádi bramborovou kaši. Obzvlášť v našich končinách jde o velmi tradiční přílohu, která se dá připravit prakticky k čemukoliv. A co víc, můžete si ji vychutnat i samu o sobě. Zejména v zimních měsících je tento pokrm navíc krásně zahřeje.
Ohřát kaši správně není úplně snadné
Je tu ale jeden nezpochybnitelný problém. Bramborová kaše se špatně ohřívá a většina lidí s ní má příjemné chvíle spojeny ve chvíli, když je čerstvě uvařená. Naopak, jakmile je podávána ohřívaná, může i zkazit celé jídlo. Pokud se zkrátka kaši pokusíte ohřát a nevíte, jak na to, může to skončit nepříjemným zklamáním.
To však neznamená, že by se bramborová kaše nedala ohřát tak, aby chutnala skvěle. Ostatně, třeba v restauraci také nevaří neustále čerstvou, ale pomohou si přihřátím. Rozdíl je v tom, že šéfkuchaři už mají vyzkoušené způsoby, jakými kaši ohřát tak, aby to host na talíři nepoznal. A tak je třeba zeptat se právě jich, byť ne všichni chtějí své triky pochopitelně prozrazovat.
Nad nebohými laiky se však přeci jen smiloval Stephen Parker, který je šéfkuchařem v oceňovaném podniku Lot15 v americkém New Yorku. Ten také vysvětlil, proč je vlastně tak těžké bramborovou kaši ohřát, byť by se to na první pohled nemuselo zdát. “Jakmile máslo a mléko ztvrdnou, je mnohem těžší dostat tyto ingredience do jejich původního stavu,” řekl Parker pro magazín Eat this. Bramborová kaše se v chladu jednoduše promění v pevnou hmotu, kterou není snadné rozmělnit. To ale neznamená, že to není možné.
Způsobů je více
Nejjednodušším způsobem, jak si v tomto případě pomoci, je podle šéfkuchaře přikrýt bramborovou kaši a dát ji na půl hodiny do trouby, jejíž teplota by měla být nastavena na 180 stupňů Celsia.
Nejde ale o jedinou metodu. “Nejlepším způsobem, jak správně ohřát bramborovou kaši, je nahřátí na pánvi na nízké teplotě a přidání smetany a trochy másla, zatímco kaši mícháte, což zajistí, aby byla znovu náležitě jemná,” uvádí Parker.
Čeho byste se naopak měli v každém případě vyvarovat? To je především častý zlozvyk ohřívání bramborové kaše v mikrovlnné troubě. Právě odtud pocházejí ty nejhorší výsledky velmi nedobré chuti.
Zároveň byste se nikdy neměli pokoušet kaši ohřívat takzvaně “na sucho”, tedy bez přidání mléka či smetany a másla.
Foto: Shutterstock, zdroj: Eat this
Ve vodní lázni a přidat trochu mléka, smetany nebo másla