Jak ohřát bramborovou kaši tak, aby chutnala jako zcela čerstvá? Šéfkuchař prozradil fígl, který používá ve své restauraci

Existuje jen málo lidí, kteří by neměli rádi bramborovou kaši. Obzvlášť v našich končinách jde o velmi tradiční přílohu, která se dá připravit prakticky k čemukoliv. A co víc, můžete si ji vychutnat i samu o sobě. Zejména v zimních měsících je tento pokrm navíc krásně zahřeje.

Ohřát kaši správně není úplně snadné

Je tu ale jeden nezpochybnitelný problém. Bramborová kaše se špatně ohřívá a většina lidí s ní má příjemné chvíle spojeny ve chvíli, když je čerstvě uvařená. Naopak, jakmile je podávána ohřívaná, může i zkazit celé jídlo. Pokud se zkrátka kaši pokusíte ohřát a nevíte, jak na to, může to skončit nepříjemným zklamáním.

To však neznamená, že by se bramborová kaše nedala ohřát tak, aby chutnala skvěle. Ostatně, třeba v restauraci také nevaří neustále čerstvou, ale pomohou si přihřátím. Rozdíl je v tom, že šéfkuchaři už mají vyzkoušené způsoby, jakými kaši ohřát tak, aby to host na talíři nepoznal. A tak je třeba zeptat se právě jich, byť ne všichni chtějí své triky pochopitelně prozrazovat.

Nad nebohými laiky se však přeci jen smiloval Stephen Parker, který je šéfkuchařem v oceňovaném podniku Lot15 v americkém New Yorku. Ten také vysvětlil, proč je vlastně tak těžké bramborovou kaši ohřát, byť by se to na první pohled nemuselo zdát. “Jakmile máslo a mléko ztvrdnou, je mnohem těžší dostat tyto ingredience do jejich původního stavu,” řekl Parker pro magazín Eat this. Bramborová kaše se v chladu jednoduše promění v pevnou hmotu, kterou není snadné rozmělnit. To ale neznamená, že to není možné.

Foto: Shutterstock

Způsobů je více

Nejjednodušším způsobem, jak si v tomto případě pomoci, je podle šéfkuchaře přikrýt bramborovou kaši a dát ji na půl hodiny do trouby, jejíž teplota by měla být nastavena na 180 stupňů Celsia.

Nejde ale o jedinou metodu. “Nejlepším způsobem, jak správně ohřát bramborovou kaši, je nahřátí na pánvi na nízké teplotě a přidání smetany a trochy másla, zatímco kaši mícháte, což zajistí, aby byla znovu náležitě jemná,” uvádí Parker.

Čeho byste se naopak měli v každém případě vyvarovat? To je především častý zlozvyk ohřívání bramborové kaše v mikrovlnné troubě. Právě odtud pocházejí ty nejhorší výsledky velmi nedobré chuti.

Zároveň byste se nikdy neměli pokoušet kaši ohřívat takzvaně “na sucho”, tedy bez přidání mléka či smetany a másla.

Foto: Shutterstock, zdroj: Eat this

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Leoš Budeníček
Leoš Budeníček
3 let

Ve vodní lázni a přidat trochu mléka, smetany nebo másla