Jak oloupat česnek pohybem ruky. Nejrychlejší možný grif

Spousta lidí používá k odstranění odolné slupky nůž, čímž si přidává práci. Loupání česneku se tak navíc může stát neoblíbenou činností, protože slupka se vám takto všude lepí. Znáte trik, jak se slupky zbavit rychle a prakticky bez námahy?

Trik mistrů kuchařů

Vyzkoušejte trik kuchařů a příště česnek místo zdlouhavého loupání slupky špičkou nože jen rozmáčkněte na kuchyňském prkénku. Někteří kuchaři rozmáčknou česnek jen hranou ruky, ovšem mnohem lépe vám to půjde, pokud použijete plochou stranu většího nože. Uvidíte, že stroužek se pak bude loupat mnohem lépe. Tato metoda je velmi rychlá a opravdu funguje.

Stisknutí pomocí palce a ukazováčku

Držte stroužek česneku mezi palcem a ukazováčkem tak, aby plochá strana stroužku směřovala k vám. Poté palec a ukazováček stiskněte a ohněte k sobě horní a spodní část stroužku. Slupka pod tímto tlakem praskne a bude ji pak jednodušší prsty stáhnout. Výhodou tohoto grifu je, že stroužek česneku nebude rozmáčknutý, jako v případě předchozí varianty a nebudete potřebovat ani žádný nůž. Problém s použitím této techniky však může nastat tehdy, pokud je stroužek větší a má silnou slupku. V takovém případě je lepší nůž k rozmáčknutí použít.

Snadné pootočení stroužku

Pokud nechcete, aby česnek ztratil rozmáčknutím svůj tvar, můžete příště vzít některý z delších stroužků a vyzkoušet trik s pootočením. Tato metoda se provádí tak, že při uchopení obou stran stroužku pootočíte každou stranu opačným směrem. Slupka jde poté stáhnout mnohem snadněji a skoro sama. Tento grif však nemusí být už tak úspěšný u větších stroužků.

Někteří kuchaři rozmáčknou česnek jen hranou ruky, ovšem mnohem lépe vám to půjde špičkou nože na kuchyňském prkénku. / Foto: Shutterstock

Zavřít do sklenice a protřepat

Pokud se vám do loupání česneku prsty ani nožem nechce, můžete vyzkoušet trik s protřepáním jednotlivých stroužků ve sklenici či v jiné nádobě s víkem. Stačí jen vložit jednotlivé stroužky do nádoby, a pak jen několikrát rychle protřepat. Slupka se takto stáhne skoro sama.

Rada na závěr

Nezapomeňte také dbát na to, jaký česnek kupujete. Je důležité, aby byla hlava česneku pevná. Pokud jsou stroužky měkké, je dost pravděpodobné, že česnek bude zkažený. Dávejte si pozor také na to, aby se od sebe jednotlivé stroužky příliš neodchlipovaly. V takovém případě by se mohlo jednat o česnek, který je přeschlý, a to by znamenalo ztrátu jeho typické chuti a vůně.

Foto: Shutterstock, zdroj: TheKitchn

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments