Jak postupovat, aby těsto správě vykynulo a bylo dokonalé. Většina lidí to pokazí

Honzovy buchty, vánočka, dukátové buchtičky nebo prostě kynuté koláče – to všechno bez poslušného kynutého těsta nevykouzlíte. Na jakém principu funguje droždí, co vše potřebuje, a jak připravit úžasné kynuté těsto, i když jste zatím pekařský analfabet?

Droždí je základ

Bez droždí kynuté těsto nebude. Ideálně volte droždí čerstvé, pokud nemáte, vystačíte si i se sušeným. To jsme si koneckonců v covid časech vyzkoušeli.

Aby droždí dobře pracovalo, nestačí ho prostě rozdrobit do těsta, je lepší začít kváskem. Ten vytvoříme tak, že rozmícháme droždí s lžící cukru na kaši, přilijeme 100 ml vlažného mléka a přimícháme lžíci mouky. Do 10 minut z něj máme hustou pěnu. Kvásek následně přilijeme k ostatním surovinám (mouka, cukr, mléko, žloutky, přepuštěné máslo).

Kynutí

Těsto k vykynutí potřebuje pokojovou teplotu. V lednici by kynulo příliš dlouho, při horkých teplotách droždí umírá. Těsto při pokojové teplotě kyne 30 minut až 2 hodiny.

Možná jste nevěděli, že těsto potřebuje kynout dvakrát. Nejdříve v míse, ve kterém jsme ho zadělali, poté na plechu ve finální podobě. První kynutí způsobí dvojnásobné zvětšení objemu. Pokud vám těsto nakyne víc, neradujte se, znamená to, že se uvnitř hromadí plyny, převážně oxid uhličitý, který ve vyšší hustotě může kvasinky zadusit. Proto po prvním vykynutí těsto důkladně zamícháme a prohněteme, tím co nejvíce vzduchu vyženeme ven. Poté vytvoříme vánočku nebo buchty a necháme proběhnout ještě druhé kynutí.

Po prvním vykynutí těsto důkladně zamícháme a prohněteme, tím vyženeme ven přebytečný vzduch. Následně, po vytvoření finální podoby, necháme proběhnout ještě druhé kynutí. / Foto: Shutterstock

Hnětení

Nejprve mícháme těsto vařečkou. Ač na začátku vypadá řídké, postupně bude vláčnět a houstnout. Mícháme kruhovými pohyby, nezapomínáme míchat ode dna. Po nějaké době se z těsta stane jedna kompaktní koule. Nyní přichází čas použít k hnětení ruce. Nebo kuchyňského robota, protože důkladné prohnětení těsta vyžaduje skutečně spoustu práce.

Pečení

Jakmile máme prohněteno a buchty, buchtičky nebo vánočka jsou vytvořeny a krátce podruhé vykynuty, vrhneme se na pečení. Kynuté těsto potřebuje pořádně rozehřátou troubu, pak můžeme dopékat na nižší teplotu. Pro začátek pečeme 10 minut při 180 °C a pak 40 – 50 minut při 160 °C. Po upečení nezapomene nechat chvíli vychladnout na plechu. A můžeme podávat. Dobrou chuť.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments