Pokud nekupujete maso v ověřeném řeznictví, ale spoléháte na potraviny ze supermarketu, může se stát, že některý produkt už nebude zcela čerstvý. Po příchodu domů vám takové zjištění může zkazit plány na vaření, náladu, ale způsobit i finanční ztrátu. Naučte se podle jednoduchých triků na místě poznat, který kousek je čerstvý a vždy si vyberte jen nezávadný kus masa, který bude chutnat výborně.
Přivoňte si
Nenechte se zmást datem spotřeby. Převážně u masa je tento údaj jen orientační. Jakmile je totiž maso nevhodně zabaleno, porcováno nebo skladováno, může být zkažené, i když datum spotřeby říká něco jiného. Spoléhejte proto raději na vlastní kontrolu, která vám řekne nejvíce.
Pokud je maso nabízené ve vaničce a překryté jen slabou vrstvou potravinářské fólie, spoléhejte se na svůj čich. Mnohdy o kvalitě masa mnohé prozradí jeho aroma. Často se ale maso prodává v obalu, u kterého nelze poznat, zdali maso přirozeně voní nebo zapáchá. Proto se řiďte také podle barvy.
Poznejte čerstvý kus masa podle jeho barvy
Na maso byste měli vždy dobře vidět. Kupujte pouze takové, které v obalu vidíte. Hovězí maso a zvěřina má přirozeně velmi tmavou rudou barvu. Jakmile ale zpozorujete hnědý odstín, mějte se na pozoru. To může znamenat, že je obal porušený, maso je v kontaktu se vzduchem již není zcela čerstvé.
U vepřového masa buďte obzvláště pozorní, jelikož se velmi rychle zkazí. Vždy nakupujte jen růžové kousky. Nejsvětlejší odstín nese drůbeží maso, které by nemělo být v příliš žlutém nebo rudém odstínu.
Pevné kousky masa
Při posuzování kvality se můžete zaměřit kromě barvy také na strukturu. Maso, které je porcované čistým řezem, vydrží mnohem déle. Vyhýbejte se proto zubatým hranám a masu, které vypadá, že se více rozpadá. Odložte také kousky, které mají lehce oschlý povrch, jelikož opět mohlo být maso vystaveno vzduchu. Ideálně byste na povrchu masa měli zpozorovat mastnější vrstvu.
Foto: Shutterstock, zdroj: NHS