Ti, kdo takovou již okusili, jistě potvrdí, že není lepšího jídla ke snídani než dokonale připravené omelety. Možná jste si ji objednali v nějaké lepší restauraci, ale vězte, že i doma si můžete připravit omeletu podle vzoru zkušených šéfkuchařů. Ti připravili několik tipů, na které je třeba dbát, aby výsledek stál opravdu za to. Lidé se totiž často dopouštějí zbytečných chyb, kvůli kterým potom omeleta nechutná tak dobře, a tak na ni třeba neprávem zanevřou.
Mléko a vejce půl na půl
Pravdou je, že v případě vaječné omelety je znalost několika triků skutečně zásadní. Bez nich totiž sice možná připravíte jídlo, které bude jako omeleta na první pohled vypadat, rozhodně však nebude příliš dobře chutnat. Pravděpodobně také nebude tak nadýchaná, jak by bylo potřeba.
Základním pravidlem přípravy dokonalé omelety je dodržení správného poměru hlavních surovin, tedy vajec a mléka. Zde platí zlatá střední cesta, tedy rozdělení surovin půl na půl.
Řada lidí se po několika neúspěšných pokusech o nadýchanou omeletu rozhodne recept vylepšit moukou. Profesionálové však radí, abyste se této přísadě obloukem vyhnuli. Úspěch totiž nezaručí. Omeleta sice bude držet více pohromadě, ale zároveň bude příliš hutná a jakoukoliv nadýchanost okamžitě ztratí.
Správné množství směsi a vhodná pánev
Základem nadýchané omelety je správné množství směsi v pánvi. Rozhodně jí nešetřete a ujistěte se, že výška dosahuje alespoň tří centimetrů. Při přípravě omelety byste měli využívat také pokličku pánve.
Omeletu si můžete přizpůsobit svým potřebám a přidat do ní suroviny, které máte rádi. Představivosti se meze nekladou. Velmi dobře se hodí například klobása nebo sýr. Hotovou omeletu je třeba rovnou servírovat na talíře a nenechat ji vychladnout.
Může se to zdát jako banalita, ale bez správné pánve vynikající omeletu uděláte jen stěží. Nejlepších výsledků dosáhnete s litinovou pánví, která má silné dno, jež zajistí, aby se omeleta nepřipalovala. Kromě toho zůstane omeleta déle teplá.
Dokonalá vaječná omeleta
Chcete si připravit svou vlastní omeletu? Potom vám budou stačit tři vejce na osobu, trocha soli, lžíce studené vody, smetana a lžička másla. Rozklepněte vejce do misky, posolte a rozmíchejte. Přilijte vodu, smetanu (můžete nahradit mlékem). Míchejte tak, aby vznikla dokonalá směs žloutku a bílku. Máslo lehce rozehřejte a nalijte na něj vaječnou směs. Chvíli vyčkejte a následně vejce míchejte. Až se mezery přestanou zaplňovat tekutinou, ztlumte plotýnku a nechte omeletu dodělat na velmi mírném stupni. Hotovou omeletu můžete srolovat a naplnit ji třeba sýrem, šunkou nebo zeleninou.
Foto: Pixabay