Karamelizovaná cibule. Pojem, který málokdo zná, nicméně téměř každý z nás ji ochutnal, i když o tom možná ani neví. Karamelizovaná cibule se přidává do burgerů. Jde o speciálně osmaženou klasickou cibuli, která má velmi specifickou a neodolatelnou chuť. Buď ji můžete připravit běžně, což celkem trvá, nebo si pomoci jedlou sodou, a celý proces tak urychlit.
Karamelizovaná cibule tradičně
Pro běžný postup si nachystáme:
- 3 větší cibule
- 70 g třtinového cukru
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce octa
Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Ve větší pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli a na středním plameni smažíme cca 10 minut, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidáme cukr, máslo a ocet a dalších 15 minut vaříme na mírném plameni.
Což o to, pochoutka je to skvělá, ale komu se chce půl hodiny tancovat kolem cibule na pánvi. Nedalo by se to nějak urychlit?
Karamelizovaná cibule s jedlou sodou
Chcete-li vyzkoušet rychlejší variantu tohoto receptu, připravte si ještě špetku jedlé sody. Postup přípravy je podobný.
Na rozpálený olej nasypeme pokrájenou cibuli a restujeme. Jakmile cibule začne žloutnout, přidáme špetku jedlé sody. A pak jen mícháme a čekáme na karamelovou barvu.
Podle experimentů bude cibule hotová za cca 10-13 minut. To je třetina až polovina času ušetřená! Jak to funguje? Jedlá soda změní pH, což způsobí rychlejší zhnědnutí a změknutí cibule.
Pár tipů pro lepší výsledek
- Používejte nepřilnavou pánev. Při přidání jedlé sody dochází k ještě většímu znečištění či případným připáleninám.
- Cibule připravovaná pomocí jedlé sody má jemnější, více tekutější texturu než karamelizovaná cibule připravovaná klasicky. Proto zvažte, který způsob je pro finální jídlo vhodnější.
- Změny chuti se vůbec nemusíte bát. Pokud to se sodou nepřeženete, bude cibule chutnat stejně dobře nebo ještě lépe než bez ní.
Foto: Shutterstock, zdroj: onions-usa.org