Na bramborovou kaši si jistě všichni pamatujeme se školních jídelen – a obvykle to nejsou moc dobré vzpomínky. Někomu ji školní stravování možná znechutilo tak, že se jí vyhýbá i v dospělosti. Pokud si však uděláte bramborovou kaši doma – nadýchanou, krémovou, příjemně slanou, ovoněnou máslem a nazdobenou bylinkami, pak možná na všechny špatné zážitky zapomenete a dáte bramborové kaši druhou šanci.
Jak na bramborovou kaši?
Na bramborové kaši není nic těžkého. Oškrábáme brambory a propláchneme je nebo je na chvíli ponoříme do studené vody, aby se zbavily přebytečného škrobu. Brambory vložíme do osolené vody a uvaříme.
Kaše může být úplně hladká, stejně tak jí ale můžeme ponechat hrubší strukturu s kousky brambor. Záleží na chuti a na zvyku. Pokud chceme brambory rozšťouchat jen ručně, je lepší je i malinko rozvařit. Jestli chceme kaši skutečně hladkou a hedvábnou, lépe se nám povede s ručním šlehačem.
K uvařeným bramborám přidáme horké mléko a stejné množství horké smetany (díky ní bude kaše krémovější) a šleháme, dokud nebude mít kaše požadovanou konzistenci. Na závěr zašleháme ještě máslo (zhruba 50 g na každého půl kila brambor).
Jak kaši vylepšit?
I obyčejná bramborová kaše se dá ozvláštnit, a díky několika zajímavým trikům si na ní můžeme pochutnat pokaždé jinak a zpestřit si jídelníček. Doplnit kaši opečenou cibulkou nebo naopak čerstvou jarní cibulkou je ve spoustě domácností pravidlem. Běžně se přidává také pažitka či špetka muškátového oříšku.
Pokud však chcete vyzkoušet něco zajímavějšího, zkuste do kaše zašlehat pár lžic strouhaného parmezánu nebo trochu čedaru. Pokud se vám podařila vynikající krémová a hladká kaše, dodá jí parmezán ještě jemný sýrový podtón a lehkou slanost, čímž se z běžné kaše stane netradiční chuťový zážitek.
V našich zeměpisných šířkách se slanina přidává spíše do šťouchaných brambor, ale můžete s ní vylepšit i svou kaši. Nakrájejte slaninku na velmi drobné kousky, opečte je a zamíchejte do hotové kaše.
Milovníci zvláštních chutí pak mohou do bramborové kaše zašlehat trošku křenu – získá tím příjemnou štiplavost.
Foto: Shutterstock, zdroj: Express