Ledviny fungují v těle jako filtrační jednotka. Játra jsou zase centrální orgán látkové výměny i detoxikace se schopností regenerace. Jsou důležitá pro konečnou fázi trávení potravy a její energetické přeměny. Umí zneškodnit nepotřebné látky, toxiny i škodliviny, jako jsou chemické přídavky potravin, léky, alkohol i virové infekce.
Potraviny pro jarní detoxikaci
Na jaře játrům pomocí vybraných potravin jejich práci ulehčíme. Pomáhá česnek, který kromě mnoha antioxidantů obsahuje i selen plnící ochrannou funkci. Podobně je na tom s blahodárnými účinky i cibule. Zkuste i křen, přezdívaný český ženšen.
Vsaďte na hořké potraviny
Vhodný je například grapefruit, který obsahuje enzymy, které pomáhají trávení potravy a urychlují detoxikační proces. Vaše játra ocení i látky v čekankových pucích, rukole nebo pampeliškových listech, které povzbudí vylučování žluči a vyplavování toxinů z těla.
Přispějte k lepší činnosti jater
K lepšímu vstřebávání žluči a regeneraci jaterních buněk přispívá žlutá kurkuma. Vylučování toxinů podpoří zase řasa chlorella.
Unikátní ostropestřec
Vynikajícím detoxikační, ochranný a regenerační účinek mají semena ostropestřce mariánského obsahující flavolignany nazývané silymarin. Silný antioxidant čistí játra, regeneruje jaterní tkáň, podporuje tvorbu a distribuci žluči, příznivě ovlivňuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, činnost srdce a celého organismu.
Pročistěte ledviny
Ledviny fungují jako filtrační jednotka a ocení dostatečný pitný režim. Prostřednictvím moči odvádějí toxiny z těla ven. Pročistíte je čajem z mladých kopřiv s obsahem řady vitaminů a minerálů, čajem z březových listů nebo řebříčku s antiseptickými účinky. Vývar z řapíkatého celeru nebo listů i kořenů petržele podporuje vylučování moči.
Omezte sůl i maso
Ledviny si oddechnou, když nebudete moc solit a sůl nahradíte bazalkou, libečkem, saturejkou a celerovou natí. Vyvarujte se nadměrného příjmu masa, protože přemíra proteinů ledvinám škodit. Využijte tinktury z pupenů rostlin, jako je bříza, jasan a buk.
Foto: Shutterstock, zdroj: Timesofindia