Ztuhlé máslo je komplikace. Ráno si ho chceme lehce, něžně rozetřít na chleba, ale místo toho s ním zápasíme, a většinou, přiznejme si to, prohráváme. Prekérní situace nastává také tehdy, když se euforicky z ničeho nic rozhodneme, že se dáme do pečení a z receptu se na nás směje ingredience „změklé máslo“. V tu ránu nás chuť péct a s ní i dobrá nálada opouští. Jak si s máslem poradit?
Speciální pomůcky
Světe div se, existuje speciální nůž na máslo. Funguje na bázi škrabky nebo struhadla. Když si máslo nabíráte, rovnou vám ho „drolí“, tudíž se dá celkem solidně rozetřít. Můžete si ho přát třeba k narozeninám. Pokud máte pocit, že jde o zbytečný kus nádobí do domácnosti, naškrábejte si máslo škrabkou na brambory nebo nastrouhejte struhadlem. Malé kousíčky totiž změknou mnohem rychleji, takže mazání nebude takový problém.
Mikrovlnná trouba
Zachránila nás už tolikrát, zachrání nás i nyní. Odkrojte kostičku nebo kostku másla, položte na talířek a vložte do mikrovlnné trouby. Jen to raději nepřehánějte s dobou ohřívání, máslo měkne velmi rychle, pro začátek stačí pár vteřin. Pokud se chystáte péct a potřebujete měkkého másla větší množství, je mikrovlnná trouba ideální volbou.
Nahřátý nůž nebo teplé pečivo
Docela dobře poslouží také nahřátý nůž, ten si třeba můžete namočit do čaje nebo do horké vody a máslo jím pak ukrojit. Půjde to snadno a plátek másla snadněji změkne. Nebo si na horký hrnek s kávou či čajem položte talířek, na něj pak umístěte kostičku másla, kterou budete chtít snídat. Za dvě minutky máte máslo měkké. A nejlepší rada na konec? Opečte si chleba v topinkovači. Na teplém toastu půjde máslo rozetřít jedna báseň.
Máslo si v rozumné míře jako součást vyváženého jídelníčku můžete bez výčitek dopřát, takže dobrou chuť.
Foto: Shutterstock