Nic nedokáže pocit z vaření zkazit tak jako nějaká menší katastrofa. A pokud už jste někdy vařili mléko na kaši nebo pudink, určitě to znáte. Trochu se pozapomenete, mléko přeteče, a kromě příšerného smradu vás nejvíc děsí představa, jak připálené mléko ze sporáku dostáváte dolů. Abyste tuto situaci už nikdy nemuseli řešit, inspirujte se pár tipy, které mléku zabrání „utéct“.
Tipy pro „lenochy“
Udržet mléko v hrnci můžete velmi jednoduchými triky, ke kterým nic speciálního nepotřebujete. Snad nejjednodušším řešením je obyčejná vařečka. Až uvidíte, že se mléko začíná vařit, položte ji napříč přes hrnec. Dřevěná zábrana mléku neumožní přetéct a vy máte vystaráno. Jako dobrá prevence poslouží také máslo. Jím potřete okraj hrnce po celém obvodu, klidně trochu i dovnitř pod okraj. Mléko by se přes máslo nemělo dostat ven. A pokud už vám mléko začíná kypět, pokropte stoupající pěnu pár kapkami vody, mléko pak začne stékat zpět po vnitřku nádoby. Tento trik se vám hodí zejména v případě, kdy potřebujete ve vaření mléka ještě pokračovat.
Tipy pro „fajnšmekry“
Použijte speciální pokličku. Existují silikonové pokličky, které dokáží zachytit utíkající mléko nebo třeba pěnu z brambor a těstovin. Díky nim už nemusíte mít strach mléko postavit na sporák. Máte-li minimalistické sklony a další věc do kuchyně nechcete, vařte mléko ve vodní lázni. Budete potřebovat dvě nerezové nádoby. Nejprve ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, poté do něj vložte nádobu, do které nalijete mléko. Proces je sice trochu náročnější a zdlouhavější, ale výsledek zaručen.
A co v případě, že jste mléko přece jen neuhlídali? Mléko se snažte setřít co nejdříve, ať nezaschne. Na skvrny pak nakapejte trochu octa, ten minimalizuje zápach. Nečistoty pak nejlépe vyčistíte nano houbičkou.
Foto: Shutterstock, zdroj: Herzindagi
Dnes snad mléko nikdo neprevařuje ,nebo ano?
Pokud berete mléko z farmy – tedy mléko živé – a víte, že do cca dvou dnů spotřebujete jen část, máte dvě možnosti – smířit se s tím, že budete mít fajn kyšku anebo to mléko převařit – pak nezkysne a prodlouží se trvanlivost – pořád je to lepší, než ten mrtvý sajrajt, který koupíte v krabici 😛