Neznáme hospodyňku, která by ráda škrábala brambory. Jedná se o méně oblíbenou a vyhledávanou činnost. A to především tehdy, když chystáte bramborovou přílohu pro větší počet lidí. Pokud neradi škrábete brambory, vyzkoušejte několik nápadů, které vám tuto činnost mohou usnadnit. Nejedná se o žádné složité a zdlouhavé procesy.
Brambory se slupkou, jako příloha
Zřejmě úplně nejjednodušší, jak si dopřát brambory bez zdlouhavého škrábání, je brambory uvařit i se slupkou. I po uvaření brambory nemusíte loupat. Stačí, když je každému strávníkovi rozkrájíte na měsíčky, polijete máslem a možná mírně osolíte. Záleží na vaši chuti. V takovém případě si brambory dokonce uchovají značné množství prospěšných látek.
Méně známý, ale nejrychlejší způsob
Druhou možností je koupit brambory ve vakuovém balení. Brambory v takovém balení jsou již oškrábané a jsou k dostání od půl kilogramu. Jednou z výhod je jistě kvalita brambor. Nemusíte riskovat, že spoustu z nich kvůli špatné kvalitě budete muset vyhodit. I přes příjemnou výhodu, mají takové vakuově balené brambory i nevýhodu, a tou je jistě vyšší cena a kratší trvanlivost.
Správná škrabka na brambory
Jestliže škrábete brambory škrabkou na ovoce, možná vám práce nepůjde tak od ruky, jako se speciální škrabkou na brambory. Z vlastní zkušenosti tedy musím potvrdit, že škrábání brambor se škrabkou s horizontální rukojetí a širším nožem, je pro tento krok ideálnější. Bramboru, nejlépe větší, uchopíte do levé ruky, pokud jste pravák – pokud ne tak obráceně – bramboru si vložíte do dlaně, palcem a prsty ji přidržíte a od horní části brambory dlouhými tahy až dolů, začnete škrábat.
Loupač brambor není výbavou pouze jídelen
Stroj na oškrabání brambor v dnešní době můžete mít i doma. Již není součástí pouze velkých jídelen či gastro provozoven. Lze jej koupit do dvou tisíc korun, ale i za více. Oškrábe vám méně než jeden kilogram brambor, ale také více. Délka škrábání je od minuty a půl až po tři minuty. Ovšem myslete na to, že takový loupač je třeba čistit a mít jej kde uskladnit.
Foto: Shutterstock
Vařím téměř 50let. Amatérsky,dnes poloprofesionálně,brambor není rovný,proto používám bolševickou zahnutou škrabku,kteterá bohužel dnes není k sehnání.
Brambory ve slupce jen “mladé”.
Staré brambory ve slupce jedině pečené – a to ještě jen dokud nezačnou klíčit – vařené se slupkou jsou pro prasata (králíky, slepice).
Ano,souhlas.