Na rozdíl od kuřecího nebo vepřového masa se to hovězí v českých domácnostech nepřipravuje tak často. Důvodem je často obava hospodyněk z toho, že nezvládnou přípravu a výsledkem bude nepříjemně tuhé maso, které strávníkům nebude chutnat. Ochuzovat se ale o hovězí maso by byla velká chyba. Patří totiž k nejzdravějším a navíc je možné ho připravit lahodným způsobem, aby se doslova rozplývalo na jazyku.
Důležitý je druh hovězího
Zřejmě nejčastější chybou je špatně zvolený kus masa. Hovězí je totiž velmi širokým pojmem. Jednotlivé části zvířete se od sebe významně liší, a pokud zvolíte určitou metodu přípravy na nesprávné maso, je to skutečně problém, který vede často právě k tomu, že je maso ve výsledku tuhé. Přitom prostě jen dojde k záměně různých druhů hovězího.
Pokud připravujete guláš, měli byste sáhnout po kližce nebo krku, na rajskou omáčku je ideální hovězí karabáček, plec či váleček. Pakliže byste si rádi uvařili silný vývar, potom využijte hrudí, žebra či oháňku.
Obecně přitom platí, že z namáhané části těla je maso celkově tužší, zároveň ale aromatičtější a chuťově výraznější. Takové maso získáte především z nohou, boku nebo krku. Tento druh svaloviny si žádá delší přípravu na nižších teplotách, proto volte hlavně vaření nebo dušení.
Naopak hřbet, kýta či svíčková si vyžádají prudké opečení, aby se nejprve zatáhly a neunikala z nich šťáva. Tyto druhy masa jsou křehčí a připravíte je rychleji. Můžete zvolit metodu pečení nebo třeba grilování.
Hovězí vaříme dlouho
Celkově však pro hovězí maso platí, že potřebuje čas. To je v jeho případě základem úspěchu. Pokud bychom to zprůměrovali, budete k vaření či pečení potřebovat přinejmenším tři hodiny. Tuto dobu je možné zkrátit použitím speciálního kuchyňského vybavení, jako je například tlakový hrnec. Pokud s ním umíte zacházet, čas přípravy můžete zkrátit až na polovinu.
Dlouhé vaření má jeden velmi příjemný vedlejší efekt. Z masa se totiž vyplaví velká část jeho aroma a živit, které pak najdete v guláši nebo vývaru. Vyvaření hovězí maso můžete použít také jako předkrm, případně konzumovat následně za studena, třeba jen s chlebem a s křenem.
Foto: Shutterstock, zdroj: Delish