Vajíčka lze připravit na mnoho způsobů, z nichž některé vypadají složitěji než jiné. Pokud jde o oblíbenou formu přípravy, a to zejména ke snídani, tedy volské oko, domnívá se většina Čechů, že ho zvládne levou zadní, a to i ti, kteří se vaření příliš nevěnují. Jenže i volské oko může být zrádné, a kdo k jeho přípravě nepřistupuje zodpovědně, dopustí se zřejmě základních chyb, kvůli kterým bude výsledek podprůměrný. Dotyčný přitom možná ani neví, že s trochou péče navíc si může pochutnat o sto procent lépe.
Obrátit, nebo neobrátit volské oko?
Volskému oku se říká odborně sázené vejce, pokud byste si ho například chtěli objednat v restauraci. Obvykle však k jeho přípravě dochází v domácích podmínkách, protože z časového hlediska jde skutečně o rychlou snídani. Postačí vám k tomu pánvička a pak byste se měli vybavit také plochou vařečkou, jinak můžete vejce při manipulaci poškodit.
Pánev je nutné potřít tukem a následně zahřát. Teprve pak na ní může přijít rozklepnuté vejce. Ještě předtím, než s přípravou začnete, měli byste si říct, co je vaším cílem. Pokud byste rádi měli pevný žloutek, který bude uvnitř měkký, je třeba vajíčko při smažení obrátit. Pokud holdujete tekutým žloutkům, vajíčko neobracejte. Vždy byste však měli použít pokličku.
Zásadní při dělání volského oka je to, aby se vám neporušil žloutek. Bílku pak dopřejte na pánvi dost místa, aby se mohl roztéct do stran tak, jak potřebuje. Pak už stačí pouze přiklopit pokličkou a opékat tak dlouho, než dojde ke ztuhnutí bílku. Jeho okraje by měly být křupavé.
Tekutý žloutek se nehodí vždy
V případě, že zrovna nedisponujete pokličkou na pánev, můžete si pomoci trikem. Pánev v takovém případě nakloňte a přelévejte volské oko tukem. To zajistí, že se bílek udělá i z horní strany a žloutek zároveň zůstane měkký či tekutý.
Gurmáni v drtivé většině případů ocení, když je žloutek tekutý, protože pak má tu nejlepší možnou chuť. Volské oko se ale někdy vkládá také do sendvičů a v takovém případě je třeba, aby žloutek ztuhnul trochu více a neroztékal se.
Pakliže nechcete, aby se vám bílek rozjel do všech možných stran, existuje na to osvědčený trik. Spočívá v tom, že vezmete kolečko velké cibule a do něj vajíčko vyklepnete. Vejce tak udrží tvar a ještě získá trochu cibulovité chuti.
Foto: Shutterstock