Pokud vkládáte chléb a pečivo do mrazničky, musíte jej pak správně rozmrazit. Doporučujeme ho skladovat měsíc a maximálně 3 měsíce. Při delším skladování se na chlebu vytváří námraza a skvrny, které znehodnocují jeho kvalitu i chuť.
Při vkládání chleba do mrazničky jej dávejte do mikrotenových sáčků nebo speciálních sáčků na zamrazování potravin. Můžete sáčky s chlebem obalit alobalem, abyste eliminovali načichnutí jinými potravinami v mrazáku. Můžete také zmrazit chléb nakrájený na krajíce a pak si z něj vzít jen tolik, kolik potřebujete, nebo jej nakrájet na čtvrtiny pro rychlejší rozmrazování. Zmrazujte vždy co nejčerstvější pečivo a chléb, pak budou po rozmrazení opět jako čerstvé. Nikdy jej nevkládejte teplé, ale nechte ho vychladnout. Nové kusy kvůli obměně zásob dávejte dozadu.
Jak správně rozmrazovat chléb
Nejčastěji necháváme chléb přirozeně rozmrazit při pokojové teplotě, což trvá u chleba v sáčcích asi 3 hodiny av alobalu 4 až 5 hodin. Chleba se dá rozmrazit i v mikrovlnné troubě, pokud nepodléháte informacím polemizujícím o škodlivosti mikrovlnného záření. Pokud jste si chléb před zmrazením nakrájeli, můžete také využít topinkovač při nastavení nižší intenzity ohřevu. Nejpřirozenější je vložit chléb a pečivo do klasické trouby. Při dodržení správné teploty a času rozpečení vytáhnete z trouby voňavý a křupavý chléb, který je k nerozeznání od čerstvého.
Rozmrazování chleba v troubě
Nerozmrazujte chléb rychle. Klasické rohlíky a housky v troubě rozmrazujte při nižší teplotě, maximálně 75 °C a jen pár minut, aby nevyschly a také neztvrdly. Chléb v celku nebo nakrájený na čtvrtiny dopečte při rozmrazování při teplotě 50 až 100 °C. Při vyšší teplotě jej v troubě rozpečeme i za 10 minut, často nám ale vyschne kůrka. Při nižší teplotě může pomalé rozmrazování vnitřku chleba trvat i hodinu. Chléb ale bude chutnat jako čerstvý, bude voňavý, s křupavou kůrkou a uvnitř měkký. Pokud vkládáte chleba přímo z mrazáku, rozehřejte troubu na 175 °C a nechte asi 40 minut.
Foto: Freepik