Jak správně rozmrazit jídlo. Většina lidí to bohužel netuší a ničí pokrm i své zdraví

Uchovávat jídlo v mrazáku je velmi praktické. Můžete si nadělat zásoby, a když potom přemýšlíte co na oběd, nemusíte hned spěchat do obchodu. Stačí zapátrat v útrobách mrazničky a vylovit na co máte zrovna chuť. Pokrm pak stačí jednoduše rozmrazit. Ale je to skutečně tak snadné? I rozmrazování má svá pravidla, která je třeba dodržovat. V opačném případě přicházíte o cenné živiny, nebo dokonce riskujete své zdraví.

Hlídejte čas spotřeby

V prvé řadě je potřeba si uvědomit, že i přesto, že jídlo vydrží v mrazáku dlouho, nevydrží v něm věčně. Proto byste měli všechny zamrazené balíčky poctivě popsat. Označte si, nejen co zamrazujete, ale taky kdy. A dbejte potom na to, abyste jídlo spotřebovali do určité doby.

Kuřecí, telecí i hovězí maso vám vydrží v mrazáku zhruba rok. Vepřové musíte spotřebovat rychleji, asi do osmi měsíců. Nejkratší výdrž pak mají čerstvé ryby. Ty byste měli rozmrazit a sníst asi do půl roku.

Zelenina, bylinky i houby si mohou v mrazničce pobýt asi rok. Máslo naproti tomu vydrží šest měsíců. Pokud zamrazujete i pečivo, je jeho trvanlivost nejkratší. Zkonzumovat byste jej měli do tří měsíců.

Jak potraviny nerozmrazovat

Většina zažitých postupů rozmrazování jídla je bohužel špatně. Pokud jste si například navykli hodit zmražený balíček do horké vody, vězte, že si zahráváte se svým zdravím, zejména pokud rozmrazujete maso. Tento postup je sice relativně rychlý, zároveň ovšem vytváříte ideální podmínky pro množení škodlivých bakterií.

Podobně nevhodné je rozmrazování při pokojové teplotě. Maso stojící v teple na kuchyňské lince je opět skvělou příležitostí pro nežádoucí bakterie, které se tu mohou přemnožit. Nebezpečí představuje i krvavá šťáva, která z masa vytéká a může vám potřísnit například dřez nebo linku. Bakterie z této šťávy není tak snadné smýt a můžete si tak kontaminovat další potraviny.

Nedoporučuje se ani rozmrazování potravin takříkajíc „za chodu“. Tedy situace, kdy je ještě zmrazené hodíte do kastrolu a čekáte, že se prostě rozpustí v průběhu vaření. Vnitřek potraviny však většinou dlouho vzdoruje, zatímco okraj už je dávno uvařený.

Foto: Shutterstock

Jak je to správně

Nejlepší způsob rozmrazování potravin je v ledničce. Nevýhodou je, že to dlouho trvá, takže si musíte zavčasu rozmyslet, co budete následujíc den vařit. Pak už stačí patřičný balíček vyjmout z mrazáku a přesunout do ledničky, kde se postupně rozmrazí. Nepřijdete o cenné živiny ani vitamíny a nemusíte se bát nebezpečných bakterií.

Další jednoduchou variantou je použití mikrovlnné trouby, která obvykle disponuje přímo rozmrazovacím programem. Stačí si zvolit pokrm a trouba sama nastaví patřičný čas. Výhodou tohoto způsobu je především rychlost.

Foto: Shutterstock, zdroj: FSIS

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments