Dávat potraviny do mrazáku je velmi praktické. Pokud nechcete denně chodit na nákup, nebo nakoupíte výhodně větší množství masa, je mrazák nezbytný. Můžete v něm uchovávat i bylinky nebo mraženou zeleninu, případně si zamrazit vývar do zásoby. Víte ale, jak potraviny správně rozmrazit?
Rozmrazování v lednici
Vyndejte potravinu z mrazíku a nechte pozvolna rozmrazovat v lednici. U masa je potřeba až 12 hodin. Pokud víte, že bude k večeři, je vhodné ho z mrazáku do lednice přendat ráno. Potraviny, které rozmrazujte, ukládejte do spodní přihrádky, aby byly v teplotě do 4 stupňů a pokládejte je na talíř. Nikdy maso znovu nezamrazujte!
Rozmražení ve studené vodě
Dalším z funkčních způsobů je rozmražení ve studené vodě. Potravinu vložíte do sáčku a ponoříte do hrnce se studenou vodou. Vodu v hrnci měňte každých 30 minut, aby byla stále studená. Jedná se o bezpečné rozmrazování, ale je zde riziko, že se změní chuť – a to především, pokud rozmrazujete maso.
Nerozmrazujte maso při pokojové teplotě
Tuto chybu dělá hodně lidí. Jde o zcela nevhodný způsob, ale používá se velmi často. Tento způsob přispívá k tvorbě bakterií. Dalším nebezpečím, zvlášť u rozmrazování masa je, že se z něj uvolní šťáva, která vytéká do dřezu nebo na linku – a hrozí kontaminace dalších potravin díky bakteriím, které obsahuje. Pokud máte v blízkosti položenou i zeleninu, může to být problém.
Horká voda? Také nevhodný způsob!
Ve vodě, která má teplotu 35 – 60 °C, se bakterie také množí rychle. A nějakou dobu tam maso budete muset nechat. Bakterie se mezitím pomnoží, a to je přesně to, co nechcete.
Nerozmrazujete, ale rovnou vaříte?
Pokud vás rozmrazování vůbec netrápí, protože potraviny rovnou vaříte, není to ideální. A to z důvodu, že většinou se sice zvenčí uvaří nebo osmaží, ale uvnitř zůstávají syrové nebo tvrdé. Chcete, aby se vám pokrm uvařil rovnoměrně? Pak je jediný způsob ingredience před vařením rozmrazit.
Foto: Shutterstock, zdroj: Fsis.usda