Jak správně skladovat cibuli a česnek? Takto vám vydrží dlouhé měsíce

Vodnatá cibule, kterou musíte oloupat z několika vrstev a naklíčený česnek, co ztratil dávno chuť a vůni. Je to také váš případ? Nevyhazujte peníze do koše a naučte se cibuli a česnek správně skladovat.

Potraviny, které neskladujte v lednici

Způsob skladování se na kvalitě ovoce a zeleniny podepisuje nejvíce. Pokud dodržíte správný postup při skladování, nemusíte se obávat, že budete potraviny brzy vyhazovat. Je známou skutečností, že do lednice nepatří banány nebo brambory. Méně se však ví, že se v lednici nemá skladovat ani cibule a česnek.

Proč neskladovat cibuli a česnek v lednici

Cibule v lednici absorbuje mnoho vlhkosti a tím se rychle kazí. Pokud si nakoupíte do zásoby více než pár kousků a nespotřebujete je to pár dní, kvalita cibule rychle ztrácí. V chladném a vlhkém prostředí se také rychle mění škroby na cukr.

Česnek pro klíčení vyžaduje chladné a vlhké prostředí, proto mu lednice poskytuje ideální podmínky. Brzy se u česneku potkáte se zelenými výhonky. Takto naklíčený česnek se dá konzumovat, ale síla česneku je klíčením ztracena.

Foto: Shutterstock

Jak skladovat cibuli a česnek

Co vidíte na starých fotografiích z chalup, stodol a komor? Cibulové věnce. Naše prababičky dobře věděly, jak uchovat potraviny čerstvé. Cibule by se při skladování neměla dotýkat jedna druhé, věnec je výborným řešením. Dobrým tipem je i skladování v silonových nohavicích (můžete použít punčocháče). Nohavice zavěsíte a mezi kusy uděláte uzlíky. Takto připravená by cibule měla putovat do chladnější, suché a temné komory nebo do sklepa. Místo by mělo být dobře větrané. Při správném skladování vám cibule vydrží i měsíc v dobré kondici.

Česnek skladujte na podobném místě jako cibuli, neměl by přijít do styku s denním světlem. Česnek je dobré skladovat v papírovém sáčku.

Zbytky mohou do lednice

Jsou pokrmy, do kterých potřebujete jen polovinu cibule. Druhá polovina může do lednice. Pokud je oloupaná, ale nenakrájená, zabalte ji do alobalu. Nakrájené kostičky uzavřete do plastové krabičky. Oloupaný česnek také uzavřete v krabičce. Větší množství oloupaného česneku můžete zamrazit. Trvanlivost připravených kousků je okolo 1 týdne.

Foto: Shutterstock, zdroj: Cedar Circle Farm

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments