Jak správně upéct vepřové maso, aby bylo šťavnaté a nevysušené. Už nikdy neuděláte zbytečnou chybu

Řízek prosmažený z obou stran v sádle bude při správné délce úpravy jistě šťavnatý. Jak si ale poradit s kotletou nebo vepřovou pečení, abyste nemuseli každé sousto zapíjet sklenicí vody? Prozradíme vám, jak upéct chutnou vepřovou pečeni.

Vepřová pečeně, kotleta

Vepřová pečeně je spíše libové maso, které vyžaduje výraznější dochucení. Je to dáno tím, že právě tuk je nositelem chuti, proto si tělo často řekne právě o tučnou potravinu.

Nebraňte se kupovat vepřovou kotletu (s kostí), před úpravou je třeba určité úsilí navíc, ale získáte výborný základ pro vývar nebo masovou omáčku.

Pokud vepřovou pečeni nechcete nakrájet na tenké plátky a připravit ji se zeleninou nebo prosmažit v decilitru sádla, pak je třeba dodržet přesný postup při pečení.

Pečeni vždy svažte

Vepřová pečeně má často na povrchu tučnou vrstvu, tu je třeba křížem nařezat po délce až k masu. Maso z obou stran dobře osolte, sůl spíše vmasírujte do masa. Pro lepší chuť můžete maso obalit plátky slaniny. Nasolenou (můžete použít i drcený kmín, prolisovaný česnek a pepř) pečeni pevně srolujte a provázkem na pečení důkladně svažte.

Jakmile máte svázanou pečeni potřete ji ze všech stran olejem. Postupně ji opečte ze všech stran na pánvi, pečte pouze krátce (přibližně 2 minuty z každé strany).

Tučné vrstvy se nezbavujte, křížem nařízněte, vmasírujte sůl. Pečeni pevně srolujte a provázkem na pečení důkladně svažte. / Foto: Shutterstock

Jak péct vepřovou pečeni

Po opečení vyjměte pečeni z pánve a do šťávy na pánvi nakrájejte cibuli a plátky česneku. Opečte do zlatova a vložte do pekáče. Přidejte pečeni a podlijte vodou. Můžete použít klasický pekáč, ale lepší je použít pekáč s roštem. Pečte na 120 °C přibližně 2 hodiny. Výpek můžete rozmixovat a použít jako základ pro omáčku. Pokud jste opékali se slaninou, můžete dát před konzumací plátky slaniny stranou, abyste snížili celkový obsah tuku v pokrmu.

Přílohu můžete zvolit jakoukoliv. Brambory, rýži, knedlík i těstoviny.

Foto: Shutterstock, zdroj: Thechoppingblock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Milena
Milena
2 let

Dělám ruské kabroše už spoustu let. Kupuji na ně libovější bůček, ale tady chybí česnek 😉