Jak správně uvařit vejce. Většina lidí opakuje stejné chyby a výsledek za moc nestojí

Jak postupovat při vaření vajec a jak nedělat chyby? Podívejme se, v čem nejčastěji chybujeme a na co zapomínáme. Vejce se dají připravit na mnoho způsobů.

Proti popraskání vejce propíchněte na špičce jehlou nebo dejte do vody lžíci octa.

Vejce naměkko

Vejce, která chceme uvařit naměkko, je třeba před přípravou vyndat z ledničky s dostatečným předstihem, aby dostaly pokojovou teplotu. Pak je dejte vařit do vroucí vody a vařte 5 minut. Pokud byla jen vytažená z lednice, vařte je 6 minut, mají však větší tendenci praskat. Po této době docílíme pevného bílku a tekutého žloutku. Vaječná bílkovina se sráží už při 60 °C, proto je dáváme do vařící vody.

Vejce nahniličku

Postupujeme stejně jako u vajec naměkko, ale po vložení vajec s pokojovou teplotou do vroucí vody je vaříme 7 minut. Pokud byla vytažena rovnou z lednice, vaříme jej 8 minut. Při tomto způsobu vaření dostaneme pevný bílek a polotekutý žloutek, tak jak mají být vejce nahniličku připravené. Vajíčka naměkko a nahniličku se mají jíst teplá.

Vejce si můžete připravit na mnoho způsobů, například jako volská oka. / Foto: Freepik

Vajíčka natvrdo

I vejce natvrdo se mohou vkládat rovnou do vařící vody, pak se vaří 9 minut, což je dostatečná doba k dobrému provaření bílku i žloutku. Vejce z lednice vařte 10 minut. Vejce vařená natvrdo, se ale dají vložit i do studené vody a přivést k varu. Jakmile začne voda vřít, vypněte sporák a vejce nechte ve vodě 10 minut dojít. Pozor na převaření vajec natvrdo, při době varu nad 12 minut totiž u nich vzniká nevzhledná žlutozelená barva žloutku.

Na co nezapomenout při vaření vajec

Pro všechny tři typy úpravy vajec vždy platí, že po uplynutí doby varu, nebo jakmile vejce dojdou v horké vodě, vajíčka je slijeme, zalijeme je studenou vodou a v té je alespoň minutu necháme. Rozpálená skořápka se rychle ochladí a dál už se vejce neohřívá. To by způsobilo další srážení vaječné bílkoviny, tekutější žloutky vajíček naměkko, u vajec nahniličku by zase naopak žloutky tuhly a uvařené žloutky vajec natvrdo by se nakonec drobily a vysušovaly.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments