Co zajistí, aby vaše omáčka byla lahůdkou, o které budou strávníci básnit ještě dlouho poté, co ji u vás ochutnají? Je třeba, aby byla jemná a hladká. Možná přemýšlíte o tom, jestli vaši omáčku či polévku máte zahustit, aby se její textura nezkazila. Poradíme vám, jak nejlépe připravit jíšku. Výsledek ocení skutečně každý.
Nejčastější chyba
Připravili jste velmi chutnou polévku, ale je příliš tekutá a její konzistence neodpovídá vašemu očekávání. Pokud se rozhodnete zvolit nejrychlejší variantu zahuštění a rozmícháte mouku ve vodě. Zastavte. Takovýto druh jíšky totiž způsobí, že polévka ztratí svou původní chuť. I když se může zdát, že jste vytvořili dokonalou variantu, která neobsahuje žádné máslo a polévka tak bude mít jen minimum kalorií navíc, chuti mouky se budete dlouho zbavovat a pravděpodobně se objeví i hrudky.
Klasická jíška do polévky a omáček
Největší klasika, kterou používali již naše babičky, je vytvořená z mouky a másla. Na rozpálené lžíci másla osmahněte dvě lžíce hladké mouky, která získá zlatou barvu. Pokud připravujete guláš nebo zelenou polévku, udělejte jíšku tmavší. Je třeba dávat pozor, aby se mouka nepřipálila, omáčka nebo polévka by tak zhořkly.
Kdy jíšku přidat
Hotovou jíšku nechte zchladnout a přidejte ji do horké omáčky nebo polévky. Ještě vhodnější je přidání horké jíšky do studeného pokrmu. Vyhněte se ale smíchání horké jíšky s horkou omáčkou, jakmile dojde ke spojení horké tekutiny s jíškou, začne omáčka velmi rychle houstnout a začnou se tvořit hrudky.
Zelenina na zahuštění
Pokud nejste příznivcem mouky a tuku, zvolte zahuštění pomocí zeleniny. Tato varianta je vhodná pro zeleninové omáčky nebo polévky, jako je svíčkové, dýňové nebo třeba pórkové pyré. V některých případech je vhodné použít na zahuštění vařenou bramboru. Zeleninu přidávejte rozmixovanou nebo pasírovanou, aby splnila svůj účel.
Zajímavé alternativy
Máte-li v oblibě sladké omáčky, mouce se při zahušťování můžete vyhnout. Zajímavé chuti docílíte přidáním perníku. Ten nadrobte do omáčky a nechte ho rozvařit. V případě, že chcete zahustit slanou omáčku a máte málo času, použijte stejným způsobem chléb.
Foto: Shutterstock, zdroj: Purewow, Thepioneerwoman
Zjišťujeme, že ty naše babičky a prababičky nebyly hloupé a jejich kuchyně nezdravá, vracíme se i k sádlu, máslu, vejcím a mnoha dalším, i z toho se dá vařit odlehčené jídlo a hlavně bychom měli jíst vše, ale střídmě, právě jako naši předkové…
Hele, jíška 😀
A co to, že by jaro podpořilo myšlení?
Že by konečně se přišlo na to, že klasická jíška je to nejlepší? Mám z toho záchvat smíchu 😆😆😆