Holandský řízek ještě před nedávnem zdobil snad všechny české restaurace. V domácnostech byl jako delikatesa pro nedělní či sváteční obědy, každý se na něj těšil. Jeho příprava přitom není složitá.
Co je holandský řízek mnoho lidí nemá ani tušení
Mladší generace se s tímto pojmem ještě nesetkala. Holandský řízek je mleté maso se sýrem, které si obalíte v trojobalu a usmažíte. Do jisté míry se dá přirovnat ke karbanátku, ale díky sýru je jeho chuť jemnější.
Je vůbec z Holandska?
Podle názvu bychom čekali, že se tato dobrota připravovala v Nizozemí jako tradiční pokrm. Tak to ale není. Jedná se o ryze českou invenci. Jistého času se tento řízek stal tak oblíbeným, že v restauraci v počtu objednávek předčil i vepřo, knedlo, zelo.
Proč tedy holandský?
Nedá vám název tohoto pokrmu spát? Můžete hádat, proč se vůbec pokrm jmenuje podle země s nízkou nadmořskou výškou. Když se podíváte na složení pokrmu, jistě vám to dojde. K receptu budete potřebovat nejen mleté vepřové v podobě prorosteného bůčku, ale také vajíčko, petržel a tvrdý sýr.
Jelikož se do receptu tradičně přidávál sýr gouda, nebo také eidam, pojmenovala se tato dobrota jako řízek holandský, dle provenience sýru.
Jaké ingredience budete potřebovat?
- 750 g mletého vepřového bůčku
- mléko na namočení masa
- 200 g sýru gouda
- 1 vejce
- pepř
- sůl
- Na trojobal si ještě připravte hladkou mouku, dvě vejce a strouhanku.
Příprava je snadná
Doma si pomelte prorostlý bůček a zalejte jej mlékem. Maso nechejte přes noc v lednici, aby bylo jemnější. Druhý den slejte mléko a k masu přidejte koření a sýr. Samozřejmě můžete přidat i oblíbené bylinky.
Namočte si ruce ve vodě a tvarujte bochánky, které obalíte v trojobalu a položíte na rozpálený olej. Bochánky se smaží zhruba 8 minut z každé strany. Recept se hodí ke chlebu, nebo můžete jako přílohu použít brambory. Nezapomeňte na kyselé okurky.
Foto: Shutterstock
No a v čem tedy vězí to “pokažení” – to jsme se jaksi nedozvěděli.
Titulek stejně pitomý jako pisálek 😛
Děkujeme, že jste nám napsali jak lidé tento pokr pokazí.