Jak udělat nejlepší rozmarýnové brambory. Šéfkuchař poradil fígl, aby byly krásně křupavé a voňavé

Brambory jsou stálicí v našem jídelníčku. Jsou zdravé a obsahují vitamín C, B, hořčík, draslík, vápník a železo. V české kuchyni se připravují na mnoho způsobů, od klasicky vařených brambor, přes pečené až po bramborovou kaši. A právě z pečených brambor jde udělat delikatesu, jejíž chuť bude i díky rozmarýnu velmi lahodná.

Dokonalé pečené brambory

Toužíte po chuti dobře upečených brambor, zvenku křupavých a uvnitř měkkých a chutných? Použijte typ s nižším obsahem škrobu – varný typ A nebo B, vyhněte se škrobovým bramborám typu C, které jsou efektivnější při přípravě kaše. Abyste přebytečný škrob z brambor dostali, můžete je i několik minut předvařit. Další zásadou, kterou byste měli dodržovat, je dostatečně vysoká teplota při pečení. Troubu si předehřejte na 220 stupňů.

Proč rozmarýn?

Rozmarýn lékařský má nejen skvělou chuť, ale patří mezi účinné léčivky. Pochází z oblasti Středomoří. Využívá se v mnoha světových kuchyních jako bylinka. Snadno si ho vypěstujete i na své zahrádce. Má pozitivní vliv na trávící soustavu, zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a snižuje pocit únavy.

Dále podporuje činnost jater, posiluje paměť a zlepšuje soustředění. Účinků má mnohem více, a kromě pokrmů z brambor se přidává i k masu, nebo se z něj dělá rozmarýnový čaj, případně víno.

Foto: Shutterstock

Jak na to?

Připravte si 1 kg brambor, 6 stroužků česneku, 50 g olivového oleje, několik větviček rozmarýnu a sůl. Brambory oloupejte, rozkrájejte dle velikosti na poloviny až čtvrtiny, opláchněte, a pak 3 minuty povařte ve vroucí vodě. Brambory vyndejte, osušte a připravte si pekáč. Přesypte brambory a důkladně promíchejte s olejem a rozmarýnem.

Nakonec vložte hlavičku s několika stroužky česneku – překrojenou, ale neoloupanou. Dodá bramborám voňavé aroma. Pečte asi 45 minut, po 30 minutách je otočte, aby se opekly z obou stran. Nakonec osolte a podávejte.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments