Piškotové těsto je základem rolád, dortů, řezů a jiných dezertů. Pro někoho už je nudnou rutinou, pro jiného suchou a tvrdou plackou, která má k nadýchanému tvaru daleko. Poradíme vám, jak připravit nadýchané a vláčné piškotové těsto. Stačí pár triků.
Základní piškotové těsto
Do piškotového těsta patří jen vejce, mouka a cukr. Když jej správně připravíte, je příjemně vláčné. Nadýchaná dobrota ale začala být pro mnohé výzvou, proto si pomáhají kypřícím práškem do pečiva, olejem, vodou nebo mlékem. A to je samozřejmě špatně. Nadýchané piškotové těsto získáte správným našleháním vajec, a to jak žloutků s cukrem, tak bílků se špetkou soli.
Vyšlehejte správně sníh
Abyste měli správnou tuhost sněhu, který potřebujete do piškotu, zakupte nejlépe domácí vejce. Vyberte větší velikost vajec a ta dejte půl hodinu předem na kuchyňskou linku, aby měla pokojovou teplotu. Oddělte žloutky od bílků, bílky začněte vyšlehávat ručním šlehačem se špetkou soli. Nejlepší je, když se vám v robotu ve stejnou chvíli třou žloutky s cukrem, zatímco ručním šlehačem mícháte sníh. Musí být dokonale pevný, to poznáte tak, že otočíte mísu dnem vzhůru a hmota se ani nehne. Doba šlehání se může blížit i 10 minutám, podle toho, jak výkonný šlehač máte.
Žloutky musí být vyšlehány do pěny, hmota bude úplně bílá a nebudou v ní cítit krystalky cukru. Jedině v případě, že by hmota byla příliš hustá a tuhá, je možné přidat dvě lžíce horké vody ke konci šlehání.
Správné zamíchání mouky
Mouka na dezert musí být prosátá, aby se do ní dostalo co nejvíce vzduchu. Do žloutkové hmoty je třeba ji zapracovat postupně, a to vařechou a pomalými pohyby. V této fázi si také připravte formu, která dle dezertu bude vymazaná nebo vymazaná i vysypaná hrubou moukou. Nakonec opatrně vmíchejte sníh, tady je třeba pracovat rychle, aby v těstě zůstalo co nejvíce vzduchu. Použijte opět vařechu a těsto přes sníh pouze převalujte.
Pravidla pro pečení:
- Základní piškotové těsto je 5 vajec. Na každé vejce počítejte 30 g cukru a 20 g mouky.
- Dávejte těsto do vyhřáté trouby.
- Neotevírejte troubu před koncem pečení.
- Těsto pečte krátce, musí zůstat světlé, okraje nesmí zhnědnout.
Co do piškotových dezertů:
- kůru z bio citrónů
- holandské kakao
- pravá vanilka
Foto: Shutterstock