Kdo by se zamýšlel nad tím, jak upéct ty nejchutnější brambory? Mnoho lidí má ve zvyku tuto přílohu podceňovat a soustředí se na přípravu masa, zatímco s bramborami naloží podle své rutiny. Jenže to je velká chyba. Jídlo tvoří celek a nic na tom nemění, že jedna jeho část je dražší a druhá levnější. Ostatně, pečené brambory mohou být pochoutkou samy o sobě. Jen je třeba je připravit správně. Překvapivě velké množství lidí v tom stále chybuje.
Někteří lidé pro změnu vyvíjejí až překotnou snahu a domnívají se, že když brambory připraví s pomocí těch nejdražších ingrediencí, budou kvůli tomu lepší. Jenže to se nestane a naopak si na výsledku tolik nepochutnáte, jak upozorňuje jeden z největších expertů na pečené brambory, šéfkuchař Raymond Blanc.
Na čem brambory péct?
“V žádném případě nepoužívejte olivový olej,” upozornil Blanc v deníku Daily Mirror na jednu z nejčastějších chyb, kterých se lidé při pečení brambor dopouštějí. Výběr správného tuku je podle něj zásadní a rozhodně neplatí, že drahý olivový olej tuto roli zastane nejlépe. Ba právě naopak.
Brambory je zapotřebí péct při vysoké teplotě, což je přesně ten stav, který olivovému oleji příliš nesvědčí. Ten by se ostatně podle Blanca měl stejně používat hlavně pro studenou kuchyni, tedy nejrůznější saláty. Na vaření je ho nejen škoda, ale navíc může napáchat více škody než užitku, jak ukazuje právě příklad pečených brambor. Ty totiž při použití olivového oleje zhořknou. Chuť brambor pak opravdu není taková, jaká by být měla.
Jenže pak se nabízí otázka, na čem tedy brambory vlastně péct? Raymond Blanc je gurmán, a tak nepřekvapí, že jeho první volbou je husí sádlo. Pakliže ale patříte k veganům nebo jen nemáte tuto ingredienci po ruce, můžete zvolit obyčejný slunečnicový olej. S tím nic nezkazíte, přestože je mnohem levnější než ten olivový.
Výběr brambor a příprava
Příprava dokonalých brambor začíná nepříliš překvapivě už v obchodě. Pokud si zde koupíte brambory nevhodné nebo dokonce špatné, už s tím v kuchyni moc nenaděláte. Pro pečení je dobré sáhnout po osvědčených odrůdách, ve kterých je co možná nejmenším množství škrobu. Na první pohled je poznáte tak, že jsou větší a nažloutlé. Díky tomu by ve výsledku měly mít křupavou slupku.
Brambory pak nakrájejte na čtvrtky, jejichž velikost by neměla překračovat čtyři centimetry. Tím zajistíte správné propečení vnitřku i slupky.
Brambory byste měli ze všeho nejdříve povařit, a to nějakých pět až sedm minut. Pak je nechte na nějakou dobu vychladnout. Mezitím si rozehřejte olej či tuk a na něj pak brambory rozprostřete do jedné vrstvy. Vkládat byste je měli do trouby předehřáté na 200 stupňů, v níž se brambory budou péct třicet až čtyřicet minut. Před servírováním je nezapomeňte dochutit kvalitní solí a pepřem, případně kořením. Ideální je například rozmarýn.
Vězte, že taková příloha může dokonale zastínit hlavní chod a členové vaší rodiny či návštěva se po ní budou oblizovat a žádat nášup.
Foto: Shutterstock