Jak uvařit fantastické červené zelí jako od šéfkuchaře. Jednoduchý a zdravý trik nikdo nezná

Říká se, že červené zelí je zdravější než to bílé. Má také výraznější chuť a celkově je vynikající. A jak jistě všichni víme, bez dokonalého zelí si nelze pečenou kachnu či pečínku vychutnat. Vyzkoušejte níže uvedený recept inspirovaný kuchařskými kapacitami a obohaťte každou sváteční pečínku o dokonalé sladkokyselé zelí.

Zelí potřebuje správně zvolené krájení

Neděste se krájení a zbytečně neutrácejte za již naložené zelí ve sklenici. Pokud máte větší a pořádně ostrý nůž, krájení zvládnete hravě. Ze všeho nejdříve je důležité, abyste z hlavy odstranili poškozené a škaredé listy. Následně zelí rozkrojte na polovinu a na čtvrtky. Jestliže máte opravdu ostrý nůž, zelí se vám nebude tolik rozpadat. Nyní odkrojte tvrdé košťály a začněte krájet zeleninu na úzké proužky. Řez můžete provádět vertikálně či klidně horizontálně. Pokud nechcete krájet, nakrouhlejte zelí na struhadle. 

S tímto trikem získáte dokonalé zelí

Jestliže jste již někdy jedli zelí v restauraci, jistě vás nadchlo svou jemnou a vyváženou chutí. Možná vás to udiví, ale kuchaři k červenému zelí přidávají nejen hřebíček, ale i jablko. Zkuste tyto suroviny přidat i vy a věřte, že rozhodně nebudete litovat. Na jedno a čtvrt kila zelí budete potřebovat 50 mililitrů oleje, dvě středně velké cibule, dvě velká jablka nejlépe sladká, pět celých hřebíčků, dvě lžíce cukru, můžete použít méně nebo více, záleží na sladkosti jablka. Dále 150 mililitrů červeného vína, nejlépe Merlot a čtvrt celé skořice. 

Přiravte dokonalé červené zelí podle kuchařů, kteří k červenému zelí přidávají nejen hřebíček, ale i jablko. / Foto: Shutterstock

Jak zelí správně připravit

Oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky cibuli. Jablka oloupejte také, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na malé kousky. Připravte si velký hrnec a osmažte na něm cibulku, dále přidejte cukr a nechte jej rozpustit. Nyní bude čas na jablka, která vložíte k cibulce a tři minuty je povaříte. Dále přidejte zelí, mírně jej poduste a přilijte červené víno společně se skořicí a hřebíčkem. Pokud nemáte červené víno, můžete použít pouze vodu. Zelí zakryjte pokličkou a duste do měkka. Občas se na obsah v hrnci podívejte a zamíchejte jej. Přibližně za 45 minut by mělo být zelí měkké. Ochutnejte ho a pokud bude kyselé, přidejte cukr. Pokud je naopak moc sladké, můžete přidat citron nebo ocet. 

Po uvaření můžete zelí nechat bez jíšky, bude tak zdravější, ale více řídké. Jestliže chcete mít výsledek více krémový, přidejte jíšku. Její příprava je jednoduchá. Stačí trochu másla a hladká mouka. Až jíška mírně zezlátne, přidejte ji k zelí a ještě patnáct minut povařte. Následně vytáhněte koření a můžete servírovat.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Luboš
Luboš
2 let

Pro Boha živého, co to píšete za…… Z čeho by asi tak to vaše zelí mělo být kyselé? A nejlepší červené zelí je z Roudenskeho červeného kysaného z jižních Čech. 👍