Kávy je na trhu mnoho druhů v různé kvalitě kávových zrn. Jak vybrat kvalitní čerstvě praženou výběrovou kávu? Kromě investice do drahého a kvalitního kávovaru se zaměřte i na výběr kávových zrn, ze kterých si kávu připravíte.
Kvalita kávových zrn rozhoduje o výsledné chuti více než důmyslné provedení kávovaru a příprava kávy. S kvalitní kávou si vychutnáte úžasnou kávu i z french pressu či moca konvičky. Robusta a Arabica jsou 2 druhy z víc než 100 odrůd kávovníku a tvoří 98 % celkové produkce kávy. Jak kvalitní kávu poznat?
Káva Robusta
Původně ze subsaharské Afriky, dnes hlavně z Vietnamu, Brazílie a Indonésie. Kávové zrno Robusty je kulatější s rovnější středovou rýhou a nahořklou, silnější a zemitou chutí. Káva Robusta je odolnější, levnější a snazší na pěstování. Obsahuje 2,7 % kofeinu oproti 1,5 % v Arabice a i méně sacharidů. Používá se na levnější a instantní kávu. Míchá se s Arabicou do skvělých italských směsí na espresso.
Káva Arabica
Pochází z Jemenu a Etiopie, dnes se pěstuje hlavně v Jižní Americe, Brazílii a ve východní Africe. Káva Arabica je složitější a dražší na pěstování, rostlina je menší, ale hlouběji koření a roste v chladných horských kopcích. Kávové zrno Arabica je protáhlé se středovou rýhou ve tvaru písmene S. Má méně kofeinu, intenzivnější aroma, jemnou a nasládle kyselou ovocnou chuť. Používá se na prémiové kávy.
Jednodruhová káva
Prémiové kávy bývají jednodruhové a kávové boby jsou z konkrétního místa. Na chuť kávy má vliv počasí, skladba půdy i nadmořská výška. Káva pražená z kávových zrn ze stejného místa umožní v kávě plně rozvinout specifickou chuť. Káva z Kolumbie má lehce oříškovou karamelovou chuť a ta z Etiopie je známá svými ovocnými tóny.
Vícedruhová káva
V supermarketech se prodávají spíše vícedruhové směsi. Jednodruhové směsi jsou z menších pražíren a specializovaných obchodů. Někdy je však potřeba, aby pro zachování jisté kvality káva chutnala po celý rok stejně. Toho lze snadněji dosáhnout u vícedruhové kávy. U jednodruhové kávy je totiž sezónní chuť každý rok jiná.
Jak ovlivní pražení chuť kávy
Kávová zrna pražená téměř do černa mají intenzivnější chuť, ale obsah kofeinu se nezmění. Nahořklost chuti zvýrazní zkaramelizovaný cukr uvnitř zrna, který se při pražení připálí. Při pražení kávová zrna 2x puknou. Druhé puknutí rozvíjí chuť a aroma. Jednodruhové kávy jsou chutnější středně pražené, jinak ztrácí chuť a aroma. Levnější kávová zrna se víc praží pro zvýraznění chuti a potlačení nedostatků. Na obalu jsou zabarvené obrázky kávových zrn. Nejlepší je označení 3 až 4 políček z 5.
Jak poznat čerstvou kávu
Káva skladováním ztrácí chuť, aroma a kazí se. Kávová zrna mají být matná a suchá. Stará a zkažená káva má lesklá a mastná zrna, protože se uvolněný olej usadí na povrchu. Kupujte ji v menších dávkách, které zpracujete do 2 měsíců. Skladujte ji maximálně rok v suchu a ve tmě v dóze bez přístupu vzduchu. Kvalitnější kávy uvádí datum pražení, častěji najdete ale jen datum expirace, což je 2 roky.
Foto: Shutterstock, zdroj: Businessinsider
Stará a zkažená káva má lesklá a mastná zrna, protože se uvolněný olej usadí na povrchu… Tak tj absolutny nezmysel..niektore druhy hned po prazeny su leskle a olejnate..ca 20rokov si sam prazim kavu doma..
Mám ráda Arabicu – jemná chuť, krásně voní a má sice méně kofeinu, ale právě proto si ji můžu udělat silnější a tím více voní a chutná.