V mnoha receptech se dozvíme, že máme „vymazat formu“, ale naturalistický popis toho, jak konkrétně bychom to měli udělat, chybí. A proto se mnoho pekařských pokusů může setkat s neúspěchem prostě jen proto, že špatně vymažeme formu.
Čím a jak vymazat?
Máslo nebo ztužený tuk (například margarín nebo hera). Máslo je „poctivější“, babičky na něj nedají dopustit, na druhou stranu i ztužený tuk odvede svou práci dobře, a navíc se snadněji roztírá a nepřepaluje. Volba je tedy na vás.
Formu nejlépe vymažete prsty, ty se dostanou dokonale do každého záhybu, ale pokud je vám tato technika proti srsti, můžete máslo nechat změknout a vymazat formu mašlovačkou.
Čím a jak vysypat?
Jakmile je celá forma včetně každého záhybu dokonale vymazaná, přichází na řadu další krok – vysypání. Můžete si vybrat, jestli použijete hrubou mouku, strouhanku nebo při sladkém pečení klidně i kokos nebo kakaový prášek. Co si vyberete, to nasypte rovnoměrně v tenké vrstvě do formy a třesením a otáčením dostaňte sypký materiál opět do každého záhybu, na každé místečko. Zbytek vyklepejte do dřezu.
A když se nám vymazávat nechce?
U bábovky sice nepochodíte, ale na většinu buchet nebo koláčů si můžeme usnadnit práci pečicím papírem. U dortů a koláčů si vystřihněte kolo odpovídající formě a vložte jej dovnitř. Boky pak namažte a obsypte. Pokud pečete buchtu na plech, úplně postačí vložit do plechu adekvátní velikost papíru, ohnout podél okrajů, ať se těsto dostane až na kraj, a prostě péct.
Super tipy na konec
Pokud do receptu spotřebujete máslo, můžete použít prázdný obal na vymazání formy. I když vypadá, že másla už na něm moc není, k tomuto účelu poslouží dokonale.
V poslední době jsou hodně moderní také přímo spreje, které do formy nastříkáte místo toho, abyste se lopotili s vymazáváním.
A pokud jste formu přece jen vymazali špatně a bábovka vám nejde vyklopit, položte na vrch formy utěrku namočenou ve studené vodě. Za chvíli vyzkoušejte, zda už moučník nepovolil. V případě potřeby opakujte.
Foto: Shutterstock, zdroj: Thespruceeats
Máslo a vysypat strouhanku. Samozřejmě domácí.🤔