Bramborová kaše patří mezi nejoblíbenější přílohy, které se v České republice servírují. Je to dáno především tím, že se výborně hodí k masům i rybám a sama o sobě má lahodnou chuť. Nějakým způsobem umí bramborovou kaši připravit asi každý. Otázkou ale je, zda z tohoto pokrmu dostává maximum. Přestože se totiž kaše může zdát být velmi jednoduchým pokrmem, lze se v její přípravě zdokonalovat neustále. Pokud pak ochutnáte obyčejnou kaši a skutečně dokonalou kaši, poznáte rozdíl na první lžíci.
Bramborová kaše je tvárná
Pravdou je, že neexistuje jeden jediný správný recept, jak bramborovou kaši připravit. Těch způsobů, které vedou k ideálnímu cíli, je zcela jistě více. A hodně závisejí na tom, na jaký způsob vám kaše nejvíce chutná. Má v sobě mít nerozemleté kousky brambor, nebo musí být snad vyšlehaná na maximum? A co do ní vlastně přidat? Máslo, nebo mléko? Či snad oboje? V další rovině se pak můžeme zabývat, zda ji třeba ještě něčím nedochutit. Nabízí se pažitka, ale třeba i česnek.
Každý z nás má zřejmě v paměti uchovanou vzpomínku na skvělý, ale i otřesný zážitek s bramborovou kaší. Bohužel, obliba tohoto jídla zavdala potravinářům motivaci k výrobě nejrůznějších instantních bramborových kaší. Jakkoliv se jejich kvalita zlepšuje a už to nejsou vždy ony otřesné kaše, které si pamatujeme ze školních jídelen, přesto si tato příloha zaslouží více péče a poctivou přípravu. Ona totiž ta dokonalá kaše zase není tak složitá na přípravu.
Vyberte správné brambory
Nejsou brambory jako brambory. To byste si měli pamatovat vždy, ale v případě bramborové kaše to platí dvojnásob. Pokud totiž zvolíte nesprávný typ brambor, dobrou kaši z nich prostě neuděláte, ani kdybyste se rozkrájeli.
V obchodě se tak poohlédněte po bramborách varného typu B nebo C. Naopak se vyhněte těm, které jsou označeny typem A. Toto jsou brambory vhodné na něco zcela jiného než kaše. Jsou málo moučné a po uvaření pevné, hodí se tedy například do salátů nebo jako pečené v troubě.
Brambory typu B jsou jakýmsi univerzálním řešením, které lze používat prakticky na cokoliv, tedy i bramborovou kaši. Opravdového ideálu ale dosáhnete až s bramborami typu C.
Brambory pro kaši můžete vařit jak oloupané a rozkrájené na menší kousky, tak i se slupkou, kterou odeberete až po uvaření. Stojí za to vyzkoušet oba způsoby a zjistit, který vám více vyhovuje.
Recept na krémovou bramborovou kaši
Co budete potřebovat:
- kilogram brambor (ideálně varný typ C)
- 150 mililitrů mléka
- 100 gramů másla
- 150 mililitrů smetany
- sůl
Postup přípravy:
Brambory oškrábejte a nakrájejte na menší kousky. Propláchněte je ve vodě, abyste je zbavili přebytečného škrobu. Následně dodejte studenou vodu, a to v takové míře, aby měly brambory dost místa. Vodu osolte a uvařte brambory do měkkého stavu.
Brambory následně sceďte a trochu je rozmačkejte. Přidávejte pomalu horké mléko a smetanu a poté máslo. Ke šlehání můžete využít elektrického šlehače, případně na to jít postaru vlastní silou.
Foto: Shutterstock
Jste si tim co pisete jisti nebo jen opisujete co se obecne pise a psalo ve starych kucharkach? Zkouseli jste nekdy to o cem pisete? Schválně si zkuste udelat bramborovou kasi z brambor varneho typu A. Mozna pak budete prekvapeni, co ziskate. Neni nezajimave, ze nejlepsi michelinska bramborova kase se dela z brambor odrudy Ratte, ktere jsou jeste lojovitejsi nez A. Ja myslim, ze tito Pani kuchari moc dobre vi, proc to tak delaji. Jinak vysokeho naslehani dosahnete prave pouzitim smetany a rucniho metloveho slehace. Pro maximalni plnou chut je dobre take bramvory uvarit ve slupce. Pak kombinace kvalitní brambory… Číst vice »
brambory rozmačkejte co nejvíc,ne jen tochu
dávám plnotučné mléko a šlehám velmi dlouho až je kaše nadýchaná,máslo až nakonec