Použitému oleji se lidé, kteří dbají o své zdraví, snaží maximálně vyhýbat a smažení na něm považují za absolutní tabu. Ostatně, mnozí mají při návštěvě restaurací obavy z toho, že jim zde šéfkuchaři naservírují jídla, která připravili na oleji, který jede takříkajíc několikáté kolo. To se nakonec nedávno potvrdilo v rámci kontroly inspekce.
Jak si pomoci, když nemáte čerstvý olej
Hlavním důvodem, proč by se přepálený olej neměl používat, je značný obsah karcinogenů, které se v něm nacházejí. To je nezpochybnitelný fakt a je pravdou, že byste pro každé smažení měli využít zcela nový olej a ten starý vylít.
Bohužel ne vždy se to podaří a někdy se zkrátka objeví situace, kdy to není možné a je třeba použít olej starý. V takovém případě je minimálně vhodné využít fígl, který olej dokáže alespoň částečně vyčistit.
Takové situace mohou nastat zejména tehdy, když vám olej náhle dojde a vy ještě potřebujete usmažit nějaké to maso. V takovém případě budete potřebovat jen jednu věc, kterou je kolagen. Česky želatina.
Kolagen je jemným a čistým klihem, který se získává tak, že se vyváří kosti, kůže, šlachy a další odpadní materiály z jatek. Získává se tak želatina. Ta má přitom jednu důležitou vlastnost, a to že se při varu mění na glutin, tedy jakýsi rosol.
Želatina nasákne nečistoty z oleje
Jak tedy využít želatinu na vyčištění špinavého oleje? Po smažení ho nechte vychladnout zpět na pokojovou teplotu. V mezičase nechte vařit trochu vody, kterou pak dejte do hrnku nebo misky. Na čtvrt litru oleje je zapotřebí asi půl šálku vody. Do něj potom přidejte lžičku kolagenového prášku a řádně promíchejte. Voda se s práškem musí dokonale propojit. Jakmile olej vychladne, přilijte do něj tuto směs a promíchejte. Vše pak uložte do lednice a nechte zde hodinu ležet.
Co se stane? Želatina dokáže veškerou nečistotu z oleje nasáknout do sebe. Výsledkem pak bude to, že olej bude znovu čistý a můžete ho tak znovu použít. Špinavou želatinu opatrně vezměte a vyhoďte.
Zopakujme si však, že jde o nouzové řešení, které by se pro vás nemělo stát standardem. Vhodné je pouze pro případy nouze. Jinak používejte čistý a zdravý olej.
Foto: Shutterstock, zdroj: Cook’s Illustrated
Ježíši, to je síla, ty rady tady a ještě od jakési nutriční poradkyně.
Člověče, ženská, když vám dojde olej, tak máte problém s tím, že jste mizerná hospodyně a tyhle rádoby sračky to fakt nevyřeší – nemám doma běžně želatinu, ale mám sádlo nebo máslo 😛