Věděli jste, že příprava kávy obvyklá u nás, nemusí být nejlepší cestou, jak si ji připravit? Český turek je velmi známý a hojně rozšířený. Nepotřebujete žádné filtry ani kávovary. Stejně tak lze snadno připravit i instantní kávu. Víte, jak přesně je správně zalít turka nebo instantní kávu?
Český turek není pravý turek
Pokud chcete připravit tureckou kávu, budete potřebovat malou džezvu s dlouhou rukojetí a kávu. Turka připravíte tak, že kávu nasypete do džezvy a zalijete ji horkou, která ale nesmí být ve varu. Džezvu pak položíte na malý oheň a necháte několikrát vzkypět. Poté kávu rozdělíte do malých šálků a můžete ji ihned servírovat.
Český turek
Není vůbec špatné zkusit připravit si kávu typicky českým způsobem. Základem je nahřát si šálek. Poté přidejte lžičku nebo dvě středně mleté kávy, dle vaší chuti. Do šálku vlijte horkou vodu, která by měla mít teplotu kolem 98°C. Můžete použít i kohoutkovou vodu, pokud je dobré kvality. Kávu zalijte do půlky šálku a poté ji přelijte krouživým pohybem, až do naplnění celého šálku. Zamíchejte lžičkou a nechte usadit sedlinu na dně. Teď už jen stačí chvíli počkat a můžete vychutnat lahodného českého turka.
Instantní káva
Instantní káva není mezi náročnými konzumenty příliš oblíbená. Důvodem je často neznalost skutečného obsahu kávy, kterou si kupujeme. Kupujeme podle značky a typu, jako je “crema” nebo “intense”, ale informace o složení, poměru arabiky a robusty, nebo stupni pražení obvykle chybí.
Jak správně připravit instantní kávu?
Někteří milovníci kávy nedají na instantní kávu dopustit. Je důležité pohlídat si při její přípravě teplotu vody. Příliš horká voda by mohla způsobit přepálení kávy a zhoršit její chuť. Pro nejlepší výsledek můžete zkoušet také různé techniky, jako například smočení kávy lžící vody a následné intenzivní míchání nebo použití metličky na pěnění mléka. Kávu nakonec zalijte horkou vodou a měla by vám vzniknout hustá pěna na jejím povrchu. Ideálně ji můžete osladit mlékem, což zvýrazní její krémovou chuť.
Foto: Shutterstock
A vy jste jaké národnosti?
Asi hotentot…