Většina z nás pije pravidelně kávu, někdo jen ráno a někdo i v průběhu dne. Nejsnadnějším způsobem je kávu pouze zalít. Nepotřebujete k tomu ani kávovar, filtr ani speciální konvici. I v zalévání kávy mnoho lidí chybuje. Víte, jak to dělat správně?
Jak správně připravit turka?
Klasicky česky. Turecká káva je ve světě oblíbená, ale náš způsob, kdy se pouze zaleje káva horkou vodou, není nikde jinde obvyklý. Většinou se připravuje v džezvě, speciální konvici, a nechává se několikrát vzkypět. Ne každý má tu možnost během dne si připravit kávu tímto způsobem. Ale jsou zásady, díky kterým si tureckou připravíte lépe, než jste zvyklí.
- Nahřejte si hrneček.
- Nasypte do něj 1–2 lžičky kávy, podle chuti.
- Připravte si kvalitní horkou vodu, okolo 98 °C a zalijte kávu asi do poloviny.
- Chvilku počkejte a pak kávu pomalu krouživými pohyby dolijte vodou.
Takto připravená turecká káva vám bude chutnat o moc lépe než jen zběžně zalitá horkou vodou. Pokud ale preferujete klasickou instantní kávu, tak si ji dopřejte – ale i u ní existují pravidla, aby vynikla její chuť.
Jak připravit instantní kávu?
Základem je opět nahřátý hrneček. Nasypete do něj kávu v množství, jaké si běžně připravujete. Vodu ohřejete na 90 °C a necháte ji chvilku odstát, jinak byste kávu přepálili. Nemusíte spěchat, zrnka se rozpustí, a káva vytvoří pěnu.
Jak vytvořit na instantní kávě bohatou pěnu?
Pokud chcete instantní kávu ještě vylepšit, zkuste to jinak. Zalijte ji pouze lžící vody důkladně vyšlehejte lžičkou, nebo metličkou na pěnění mléka. Až vytvoříte v hrnku hustou pěnu, kávu dolijte vodou. Vznikne vám krásná, hutná pěna. Takto připravená káva vynikne svou krémovou chutí. Vždy snažte používat co nejkvalitnější vodu. Pokud máte doma kvalitní kohoutkovou, není to problém. V opačném případě můžete kávu připravovat z balené vody. Rozdíl bude znatelný.
Foto: Shutterstock