Jaké jsou přednosti čekankového sirupu? Vhodný je hlavně pro diabetiky

Přestože se ví, jak nezdravý je bílý cukr, jaký je to zabiják, roční spotřeba je alarmující. Cukr by měl být jednou z hlavních položek, kterou je třeba vyřadit z jídelníčku, zejména to platí u dětí, sportovců a diabetiků. Proč je však čekankový sirup vhodnou náhražkou? Na co je třeba si dát pozor při výběru sirupu?

Pokud se poohlédnete do minulosti, zjistíte, že dříve jediným zdrojem cukru bylo ovoce, případně med. Dnes se však cukr přidává do značného množství potravin, kde byste ho možná ani nečekali. Stejně tak stále je nadměrná konzumace nezdravého bílého cukru, který je však obsažen i v pečivu, v různých potravinových doplňcích, nápojích apod.

Seznamte se s čekankovým sirupem

Jde o efektivní náhražku cukru vyrobenou speciální technologií z kořene čekanky. Jedná se o unikátní patentovanou metodu. Předností je mimořádně vysoký obsah vlákniny a zejména velice nízký glykemický index. Sirup je zároveň chutný a to díky inulinu, který se nachází v rostlinách a jednou z nich je právě i čekanka. Ve střevě se chová jako rozpustná vláknina a funguje i jako účinné prebiotikum.

Jelikož sirup z čekanky obsahuje jen okolo pěti procent sacharidů a o skoro polovinu méně kalorií než ostatní přírodní sladidla, je tak vhodný i pro diabetiky a osoby, které si hlídají váhu, dbají na své zdraví, ale zároveň si nedokáží odepřít slazenou kávu apod. Pozitivní zajisté je, že čekankový sirup je vhodný pro osoby trpící diabetem prvního i druhého stupně. Pokud se zaměříte na konzumaci i dalších potravin s nízkým glykemickým indexem, je možné, že se vám podaří úspěšně snížit hladinu cukru v krvi přírodní cestou. Zároveň sirup působí coby prevence diabetu druhého stupně.

Pozitivní účinky aneb v čem předčí sirup ostatní sladidla?

Chutné sladidlo, které se chutí vyrovná cukru, ale zároveň nepoškozuje zubní sklovinu. Dokonce čekankový sirup je natolik šetrný vůči zubům, že i snižuje riziko zubního kazu. Dále sirup napomáhá k lepšímu trávení, ke zlepšení funkci jater i žlučníku, příznivě podporuje imunitní systém, obnovuje střevní mikroflóru. Prospěšný je rovněž pro sportovce coby zdroj energie. Sirup, který je vhodný i při redukční dietě.

Možnosti použití

Předností je i mnohostranné využití  a lze použít i v teplé kuchyni při pečení všech typů sladkého pečiva, moučníků apod. Unikátní vlastností je i to, že čekankový sirup může zčásti nahradit pokrmový tuk. Tudíž ve výsledku nedojde jen ke snížení kalorické hodnoty daného pokrmu, ale navíc se sníží také energetická hodnota nahrazením pokrmového tuku. Čekankový sirup lze samozřejmě použít i do studených nápojů, do jogurtu apod. Zkrátka všude tam, kde byste použili klasický bílý cukr.

Podstata spočívá ve správném výběru

Čekankový sirup je vhodným sladidlem a má výše zmíněné prospěšné účinky v případě, že se jedná o kvalitní produkt. Velmi často je doslazován sukralózou, což je levné sladidlo dodávající sirupu lepší chuť. Proto důkladně před koupí prostudujte, zda se jedná o čistý čekankový sirup a nikoliv jeho levnou alternativu.

Přestože je sirup vhodný pro slazení, tak i zde platí, že všeho moc škodí a je třeba používat v rozumné míře.

Autor: Kateřina Lulková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments