Mrazák je nezbytnou součástí každé domácnosti. Některé potraviny do něj neodmyslitelně patří, jiné by se v něm nikdy neměly vyskytnout. Co do mrazáku nikdy nedávat?
Rozmražené potraviny do mrazáku nedávejte
Již jste si z mrazáku vytáhli potraviny určené ke konzumaci, ale nakonec jste si to rozmysleli, nebo vám kousek zbyl? Tyto potraviny byste měli uložit do lednice a co nejdříve je zkonzumovat. Do mrazáku už rozhodně nepatří. Mohlo by se stát, že v nich vzniknou bakterie, které budete těžko odstraňovat. Některé totiž dokáží přežít běžnou teplotu ve vašem mrazáku.
Některé druhy ovoce a zeleniny do mrazáku nepatří
Myslíte si, že v mrazničce můžete udržet svěžest téměř každé potraviny? To je ale velký omyl, některé pokrmy zde vůbec nepatří. Například ovoce a zelenina s vysokým podílem vody by v mrazničce neměla nikdy být. Jedná se například o celer, jablka, brambory nebo obligátní meloun. Když tyto potraviny zamrazíte v jejich přirozené podobě, z mrazničky následně vytáhnete jen hmotu bez užitku, všechna voda vyteče. Hlávkový salát je po vytažení z mrazáku leda tak potravou pro drůbež.
Bylinky se změní na nevzhlednou hmotu
Už jste někdy od známých dostali bylinky a řekli jste si, že si je uložíte do mrazáku? Po rozmražení na vás čekalo nepříjemné překvapení. Z bylinek byla jen nepoužitelná kaše. Traviny totiž do mrazáku rozhodně nepatří.
Plechovky a sklenice prasknou
Dáte si namrazit oblíbený nápoj, ale zapomenete na něj a v mrazáku zmrzne. Rozpínající se tekutina způsobí, že nádoba praskne a tekutina se vylije do mrazničky. Tohle nepotřebujete zažít. Pro namražení použijte starý dobrý způsob: Stačí vám jen kyblík s vodou a hodně ledu.
Vajíčka explodují
Oblíbený pokus dětí – vložit vejce do mrazáku a každou čtvrt hodinu se chodit dívat, co se stane. No, co asi? Vajíčko se bude při mrznutí rozpínat, skořápka mu nebude stačit a praskne. Výsledek? Vejce v mrazáku. To je ale spousta dětské radosti! A kdo to bude uklízet?
Do mrazáku nepatří ani mléko nebo jogurt. Když je vyjmete ven, rozdělí se na vodu a nevzhledné kousky.
Foto: Shutterstock, zdroj: Readers Digest
Běžně dávám do mrazáku smetanu z farmy – ovšem vy byste ji nazvali asi šlehačkou, podle obsahu tuku. Tuto smetanu po rozmrazení používám jen do omáček – není sražená, jen zhoustne a musí se před použitím naředit trochou vody nebo mléka. Taky ovoce jako jahody, borůvky, půlky meruněk a švestek mrazím – ty používám v zimě do knedlíků – zmrazené rovnou z mrazáku – není to problém. Bylinky se mrazí snadno v kostce ledu – celá kostka se pak použije do polévky nebo do omáčky, případně při pečení nebo dušení masa – opět není problém. Hlávkový salát by dal do… Číst vice »
Jogurt do mrazáku dávám mam pak jogurtovou zmrzlinu