Mrazák má v domácnosti nezastupitelné místo. Potraviny v něm čekají na svou příležitost. Díky mrazáku můžeme nakupovat v akcích do zásoby, nebo si zmrazit sezónní ovoce. Některé potraviny by ale do mrazáku přijít v žádném případě neměly, protože buď ztratí svou chuť, konzistenci, nebo se v nich začne množit velké množství bakterií, jakmile je z mrazáku vyndáme.
Opakované mražení masa je chyba
V tomto případě jde právě o případ množení bakterií. Když už maso rozmrazíte, spotřebujte ho celé. Lepší je ho naporcovat předtím, než ho dáte do mrazáku, protože tak můžete snadno rozmrazit jen takové množství, které budete potřebovat. Navíc vám pak nehrozí žádné zažívací potíže.
Vejce
Vejce, ať už syrová nebo uvařená, do mrazáku také nepatří. Čerstvá vejce popraskají a budou pak plná bakterií, a u vařených se zcela změní chuť i konzistence. Variantou, jak vejce uchovat a nepřijít o ně, je nalít je do tvořítek na led a nechat rychle zmrznout.
Mléčné výrobky
Nedávejte nikdy mrazit mléko, to zcela změní strukturu. Mrazit můžete výrobky s vysokým obsahem tuku. Do mrazáku bez obav uschovejte máslo, tučnou smetanu, nebo tvrdý sýr typu gouda. Nikdy nemrazte jogurty nebo nízkotučné sýry. Nejen, že změní strukturu, ale často i zhořknou.
Zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody
Okurky, cukety, nebo maliny obsahují hodně vody. Snadno změní svůj tvar i chuť. Malé ovoce můžete mrazit tak, že je rozložíte na plech, aby se k sobě nelepilo a dáte na 2 hodiny zmrazit. Pak je můžete sesypat dohromady do pytlíku.
Smažená jídla
Smažené maso v mrazáku snadno zhořkne. To je hlavní důvod, proč byste se měli jeho zmražení vyhnout a raději ho hned zkonzumovat.
Těstoviny
Těstoviny v mrazáku zcela změní chuť, budou se lepit a spojí se k sobě. Pokud je už musíte zmrazit, předvařte je a rychle zmrazte. Před rozmrazením je pak ponořte do vroucí vody.
Foto: Shutterstock