Vaření brambor ve slupce uchová větší množství vitamínů a minerálů, než když se vaří oloupané. Avšak, sloupání horkých brambor může být obtížné. Pokud ale chcete vědět jednoduchý způsob, jak je sloupnout rychle a bez spálení rukou, máme pro vás trik.
Zdroj draslíku
Brambory pocházejí z Jižní Ameriky a jsou cenným zdrojem draslíku, který pomáhá udržovat normální krevní tlak. Kromě toho obsahují železo, fosfor, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Brambory také obsahují vitamín C, který pomohl při prevenci kurdějí u námořníků.
Brambory vařené ve slupce jsou zdravé
Bohužel, brambory jsou v syrovém stavu jedovaté, a tak je musíme tepelně upravit, což znamená ztrátu prospěšných látek. Největší ztrátu těchto látek způsobí loupaní a krájení brambor. Na druhou stranu, vaření brambor celých ve slupce pomáhá udržet v nich více vitamínů a minerálů.
U mladých brambor je možné i bez obav konzumovat slupku, protože obsahuje více minerálů a vlákniny než celá oloupaná brambora! Avšak, slupku byste neměli jíst, pokud má nazelenalou barvu, což by mohlo svědčit o vysokém množství toxického solaninu.
Co budete potřebovat?
Pro jednoduché oloupaní brambor budete potřebovat hrnec, ostrý nůž a samozřejmě brambory. Metoda není složitá, ale je důležité dávat si pozor při používání nože, abyste se nezranili. Stačí malá nepozornost a snadno se můžete říznout.
Jak oloupat brambory snadno a rychle
Pokud se rozhodnete brambory vařené oloupat, zkuste následující trik: před vařením brambory po celém obvodu kolem dokola nařízněte ostrým nožem. Následně je vložte do vařící vody a vařte doměkka. Poté vodu slijte a brambory nechte krátce zchladit v jiném hrnci se studenou vodou. Poté každou bramboru vezměte do ruky a slupku stáhněte prsty směrem od řezu ke špičce. Tímto způsobem by se měla dát slupka snadno odstranit.
Foto: Shutterstock
A to jste smázla proč? Tím pravdu ale nezlikvidujete, madame!
A faktem je, že je mi jedno, jak Japonci loupou brambory a jim to je jedno taky – vzhledem k tomu kolik brambor se asi v j´Japonsku spotřebuje 😛