Pěstujete orchideje? Potom jste jistě narazili na spoustu rad, jaké hnojivo jim prospívá nejlépe. A možná mezi nimi bylo i něco o prospěšnosti vaječných skořápek.
Ve specializovaných prodejnách samozřejmě najdete hnojiva na všechny druhy kytek. Pokud ale na zadní straně obalu zapátráte po jejich složení, možná si raději vystačíte s přírodními zdroji.
Vaječné skořápky jako posilovač
Proč právě vaječné skořápky? Jak zjistili v Japonsku, hnojivo z nich vytěžené posiluje buněčnou stěnu orchidejí. To ji činí silnější a méně náchylnou k vnějším vlivům, jako je například kořenová hniloba. Vápník obsažený ve skořápkách navíc snižuje hromadění solí a zabraňuje tak chloróze.
Aby se staly vaječné skořápky rozpustnými, je potřeba smíchat je s octem. Pokud byste totiž rozdrcené skořápky promíchali jen tak se zeminou, trvalo by měsíce, než by se rozložily. Ocet ale dokáže vápník i stopové množství fosforu ze skořápek extrahovat v mnohem kratší době.
Jak na to?
Skořápky vyčistěte, rozdrťte, krátce zahřejte na mírném plamenu a míchejte, dokud se jejich barva nezmění na světle hnědou. To celý proces urychlí. Potom je namočte do octa.
Na 1 díl skořápek použijte 9 dílů octa a nechte cca 4 týdny louhovat v uzavřené plastové láhvi. Reakce mezi octem a vápníkem bude produkovat plyn, který je nutné upouštět, aby se nezvyšoval tlak v nádobě.
Po uplynutí potřebné doby přeceďte zbylé pevné částice a výslednou kapalinu zřeďte vodou v poměru 10ml na 1l vody. Tímto roztokem potom stříkejte listy orchidejí 2x týdně. Listy totiž absorbují živiny lépe.

Další hnojiva z vaší kuchyně
A jaké další hnojivo můžete vašim orchidejím přichystat z přírodních zdrojů, které se běžně vyskytují ve vaší kuchyni? Zbylou černou kávu nebo čaj smíchejte s vodou v poměru 1:4 a přidejte 1 čajovou lžičku jablečného octa. Roztok můžete uchovávat v uzavřené nádobě mimo ledničku asi týden a 1x měsíčně jím zalévat vaše kytky. Odmění se vám svěží zelenou barvou a množstvím květů.
Orchidejím prospěje 1x měsíčně i zálivka vodou, ve které jste předtím vařili rýži nebo brambory. Nesmí ale být solená. Obsahuje totiž vápník, draslík a ta rýžová i vitamín B. Jejich listy budou po takové kúře svěžejší a květy bohatší.
V boji s plísňovými chorobami, ke kterým jsou orchideje náchylné, vám zase pomůže obyčejné kravské mléko. Zřeďte 1 díl mléka 4 díly vody a použijte 1x měsíčně jako prevenci.
Aby vaše orchidej prospívala, potřebuje vyvážený poměr dusíku, pro růst stonků, listů a výhonků. Fosforu, který napomáhá zdravému vývoji kořenů a draslíku, podporujícímu kvetení. A tyhle všechny prvky, včetně hořčíku, mléko obsahuje.
Pozor na přehnojení
Nejste-li si vaším domácím hnojením jisti, 1x měsíčně květináče orchidejí propláchněte. Zbavíte je tak nahromaděných solí. Sledujte, jaké signály vám vaše rostlinka poskytuje. Vidíte-li bělavé krusty na substrátu, začerněné kořeny nebo hnědnoucí špičky listů, pravděpodobně jste vaše kytky přehnojili.
Foto: Shutterstock, zdroje: Martha Stewart, Old Farmers Almanac