Játra mají v těle důležitou roli. Dochází v nich k chemickému zpracování tuků, cukrů a bílkovin. Živiny pak putují dále do těla. Navíc nás játra zbavují škodlivin. Problémy s játry naznačují skvrny na kůži, změna barvy moči i stolice a zápach z úst.
Zdravý životní styl především
Přejídání se podepíše na zdraví a ztučnělá játra neplní svou funkci. Játra poškozují analgetika a další drogy, alkohol i stres. Mají sice velkou schopnost regenerace a jaterní tkáň se dokáže obnovovat, poškodí se však velmi snadno. Metabolismus zkolabuje a hrozí i smrt. Na pokožce se projeví hromadění toxické látky žlučového barviva bilirubinu žlutou barvou a konečky prstů jsou jako u silného kuřáka. Přidá se velká únava, zápach potu i z úst, tmavá moč, stolice je světlejší až našedlá.
Ostropestřec mariánský
Ostropestřec mariánský, latinsky Silybum marianum, je jednoletá či dvouletá rostlina ze Středomoří. U nás může růst v truhlíku či květináči. Využívají se plody, semena, pupeny i kořen. Část účinných látek se ničí teplem, takže horký čaj ubere ostropestřci na síle. Na játra je vhodná tinktura z pupenů či kořene. Působí na podporu metabolismu, tvorbu žluči a látkové výměny. Funguje při akutních stavech, při rekonvalescenci i jako prevence proti ztučnění jater.
Další byliny
- smetanka lékařská – Taraxacum officinale
- čekanka obecná – Cichorium intybus
- jatérník podléška – Hepatica nobilis
- benedikt lékařský – Cnicus benedictus
- řepík lékařský – Agrimonia eupatoria
Červená řepa
Řepa červená neboli Beta vulgaris je velmi prospěšná pro lidský organismus. Má podobně jako mrkev, vysoký obsah beta-karotenu a rostlinných flavonoidů, podporujících dobrou funkci jater, napomáhajících tvorbě žluči a blahodárně působí proti kornatění cév a tepen. Látky v červené řepě přispívají k posílení metabolismu, funkce střev i tvorbě červených krvinek.
Kořen černého rybízu
Pro podporu funkce jater slouží i kořen rybízu černého neboli Ribes nigrum. Játrům prospěje zejména odvar z kořene, ale i konzumace plodů, které však každému nechutnají. Plody mají vysoký obsah vitamínu C. Plody i kořen pomáhají regulovat krevní tlak, zmírňují účinky stresu, celkově zlepšují látkovou výměnu i funkci jater.
Foto: Shutterstock