Káva – oblíbený nápoj milionů lidí po celém světě, který se často stává nezbytnou součástí každodenního rituálu. Ale co o ní říkají odborníci? Je káva skutečně zdravá? A co přináší našemu tělu? Pojďme se na to podívat blíže.
Pozitivní účinky kofeinu
Pro většinu z nás znamená každý šálek kávy dávku energie, která má nakopnout k výkonu. Ostatní účinky na lidský organismus jsou většinou zastíněny právě nabuzením, jsou však možná ještě pozitivnější a hodnotnější. Konzumací kávy myslíme šálek bez cukrů, šlehačky či umělých sladidel.
Káva je bohatý zdroj antioxidantů
Je známá svým vysokým obsahem antioxidantů, jako jsou polyfenoly a flavonoidy, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením volnými radikály a snižovat riziko vzniku srdečních chorob a některých typů rakoviny.
Pití kávy podporuje mozkovou funkci
Kofein v kávě může zlepšit funkci mozku tím, že zvyšuje hladinu neurotransmiterů, jako je například dopamin, který vede ke zlepšení pozornosti, paměti a reakcí člověka.
Snížení rizika některých onemocnění
Existuje několik studií, které se věnují tématu „káva a zdraví“. Jedním z tvrzení je, že pravidelná konzumace kávy může snížit riziko vzniku některých onemocnění, včetně Parkinsonovy choroby (o 32–60 %), Alzheimerovy choroby, diabetu typu 2 a jaterní cirhózy. Proto, abychom minimalizovali riziko vzniku těchto nemocí, bychom měli vypít alespoň čtyři šálky kávy denně.
Šálek kávy na zdraví a dobrou náladu
Pro mnohé z nás je ranní šálek kávy prvním krokem k oživení mysli a těla. Kofein v kávě působí jako stimulant nervového systému, což může zvýšit hladinu neurotransmiterů, jako jsou serotonin a dopamin, známé též pod názvem „hormony štěstí“. Právě proto se můžete po ranní snídani cítit dobře naladěni.
Káva a hubnutí jdou ruku v ruce
Možná vás trápí otázka, jak nastartovat metabolismus. Kofein obsažený v kávě může zvýšit rychlost metabolismu a tím přispět ke spalování kalorií. Kromě toho káva potlačuje chuť k jídlu a snižuje hladinu tělesného tuku. Studie také naznačují, že šálek či dva stimulují termogenezi, což je proces, při kterém tělo produkuje teplo a spaluje kalorie.
Negativní účinky kávy na lidský organismus
- Příliš velké množství kávy může způsobit nežádoucí účinky, jako jsou úzkost, nespavost, zrychlený srdeční tep či zažívací potíže. Denní dávka kofeinu by neměla přesáhnout 300–400 mg.
- A co káva v těhotenství? Obecně se doporučuje omezit konzumaci kofeinu na maximálně 200 mg za den. Nadměrná konzumace může zvýšit riziko potratu a zapříčinit, že se vám miminko narodí s předpoklady k závislosti nejen na kofeinu.
- Pokud máte v oblibě tzv. turka, dejte si pozor na vysoký cholesterol. Špatně připravená káva může obsahovat cafestol, což je látka, jež se podílí právě na zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.
- Káva při kojení nemusí být v rozumném množství problém (konkrétně maximálně 100 mg denně). Záleží ale miminko od miminka a vaši individuální dávku je důležité odzkoušet. Může se jednoduše stát, že zrovna vy si nebudete moci dovolit ani jedno espresso.
Prospěšné účinky kávy a jak je podpořit?
Jak vidíte sami, pokud nepatříte do rizikové skupiny (těhotné, lidé s vysokým tlakem atd), můžete si denně dovolit až 4 šálky. Naopak ještě prospějete svému zdravotnímu stavu a předejdete civilizačním chorobám, které číhají na každém rohu. Je možné tyto pozitivní účinky kávy ještě podpořit?
Kdy pít kávu, abyste nenarušili přirozenou funkci těla?
Správný čas na konzumaci kávy záleží na věku a individuálních preferencích. Obecně platí, že poslední šálek by měl být vypit nejlépe brzy odpoledne, aby neovlivnil kvalitu spánku v noci. Mladým lidem nejlépe káva působí ráno nebo dopoledne, což může zlepšit jejich soustředění před důležitým výkonem. Je však důležité vyhnout se pití kávy na lačný žaludek, aby se předešlo možnému pálení žáhy a podráždění žaludku. U starších osob je konzumace kávy v odpoledních hodinách vhodná ve chvíli, když začíná docházet k přirozenému poklesu aktivity.
Milovníci turka pozor!
Pokud jste propadli „kouzlu“ pravého českého turka, neboli velmi vzdálené napodobeniny turecké kávy, nemusíte si ji kvůli hrozbě cafestolu odpírat. Stačí se správně věnovat její přípravě. Úplnou klasikou je, zalít hrnek s lógrem vařící vodou z konvice. Na to ale zapomeňte. Právě tímto způsobem podpoříte škodlivost kávy. Raději nechte zavařenou vodu chvíli zchladnout a malým proudem vody zalijte kávovou sedlinu. Krouživým pohybem docílíte i krémové pěny na hladině.
Společně s kávou pijte také vodu
Ačkoliv káva nijak dramaticky nevysušuje, je dobré v průběhu dne popíjet čistou vodu, právě v případě, že pijete více šálků kávy. Má pouze mírně diuretický účinek, což znamená, že může způsobit dehydrataci. To by se však musela užívat ve větším množství.
Kvalitní kávovar je základ
Jste stejnými milovníky kávy jako my? Pro její přípravu je nejvhodnější kávovar, který zkrátka ví, jak ji připravit, aby neškodila lidskému organismu. Mnohdy je cena kávovaru vyšší, a proto zkuste mrknou na některý z inzertních webů, například avizo.cz či do jedné z facebookových skupin (například Kafe Bazar / Práce / Inzerce), kde můžete za dobrou cenu „ulovit“ použití, ale stále skvělý kávovar.
Ranní káva? Jedině cappuccino
Existují určitá nepsaná pravidla, kterými se řídí převážně Italové. Ti, jakožto velcí milovníci kávy připouští ke snídani velký šálek cappuccina s hustou mléčnou pěnou či tzv. latte macchiato. V odpoledních hodinách je vhodné nakopnout se malým espressem, pokud nestíháte, tak ristrettem (poloviční dávkou kávy takzvaně na stojáka).
My ale nejsme Italové a rádi zhřešíme. Vyzkoušejte například karamelovou kávu s pořádnou dávkou energie, kterou si připravíte během pár minut. Co k ní budete potřebovat? Celý postup najdete zde.
Zdroje:
https://www.gourmetkava.cz/cs/kava-a-zdravi-37k https://www.ctidoma.cz/zivotni-styl/kava-snizuje-riziko-rakoviny-dalsich-nemoci-kolik-salku-denne-bychom-meli-vypit-68169