Je slepičí vývar přeceňovaný? Naučte se polévku, která je skutečně účinná a léčí

Mnozí nedají na slepičí vývar dopustit. Kromě toho, že jde o chutnou polévku, mu přisuzují až nereálné schopnosti například v léčbě nejrůznějších nemocí, případně ho konzumují s cílem být neustále v kondici. Neočekáváme ale od vývaru ze slepice přeci jenom příliš?

Účinky slepičího vývaru

Pravdou je, že leckdo vyzkoušel, jak skvělou službu dokáže slepičí vývar udělat po náročné noci, ale třeba i poté, co vás do kolen dostane chřipka a vy cítíte jen obrovskou únavu. Nejen naše babičky spoléhaly na jeho schopnosti, které označovaly za zázračné. Vždyť už ve 12. století se objevily první informace o něčem, co by se dalo označit za dnešní slepičí vývar. Tehdy ho egyptský lékař Moshe ben Maimon označil za vynikající řešení pro ty, kteří se potýkají s nějakou chorobou.

Odborníci se však v názoru na slepičí vývar příliš neshodou. Britský lékař Stephen Rennard provedl výzkum, v němž podle svých slov prokázal, že slepičí vývar skutečně funguje při nachlazení. Jeho studie však má jednu podstatnou vadu. Nebyla provedena přímo na lidech, nýbrž pouze na jejich bílých krvinkách, což její platnost ve skutečném životě limituje.

Naopak lékařka Kathryn Basford je toho názoru, že konzumace slepičího vývaru je spíše psychologickou záležitostí, byť i to může být z hlediska placebo efektu důležité. Podle ní je možné, že se po slepičím vývaru budete cítit lépe, ale hovořit o něm jako o něčem léčivém je přehnané. Upozorňuje, že stejný efekt by v takovém případě mohla mít jakákoliv teplá tekutina, jež dokáže uvolnit nos. I když přiznává, že hodně záleží na tom, co do vývaru dáte za suroviny. “Česnek je protizánětlivý, což může pomoci imunitnímu systému v boji proti nemoci,” uvedla doktorka.

Foto: Shutterstock

Léčivý slepičí vývar

Server Daily Mail ve spolupráci s experty sestavil recept na slepičí vývar, který by skutečně mohl mít příznivé léčivé účinky. A pokud ne on, tak už zřejmě žádný. Pokud jste si dosud vařili spíše obyčejný vývar, možná jste se ochuzovali. Zkuste do něj přidat tyto suroviny, které působí právě na zdraví.

Co budete potřebovat

  • 1 slepice
  • 3 velké cibule
  • 1 velká brambor
  • 3 pastináky
  • 11 mrkví
  • 5 – 6 stonků celeru
  • 1 svazek petržele
  • sůl a pepř

Postup přípravy

Slepici dejte do hrnce se studenou vodou. Přiveďte k varu a následně přidejte brambory a zeleninu. Vařte hodinu a půl. Odstraňte tuk, nahromaděný na povrchu a přidejte petržel a celer. Potom vařte ještě 45 minut. Slepici vyjměte a zeleninu rozmixujte nadrobno. Polévku dochuťte a můžete ji použít jako účinný doplněk léčby.

Foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mail

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Nový
Jan Nový
2 let

Vše je o kvalitě masa. Z dnešního průmyslově vyráběného slepičího masa nelze nelze očekávat kýžený výsledek

Martin
Martin
2 let

jo židovský penicilín, nebo tak nějak se tomu říkalo