Jídlo má na nás větší vliv, než si myslíme. Jedna ze studií přesně vypočítala, jak nás jednotlivé potraviny přiblíží ke smrti. Navíc je to přesně vypočítáno na minuty.
Pokud byste věděli, že vás nějaké jídlo připraví o minuty života, snědli byste ho? Možná byste si to rozmysleli. Po přečtení výsledků studie publikované v časopise Nature Food budete mít jasno. Vědci podrobili výpočtem 5 853 potravin a seřadili je podle vlivu na zdraví a životní prostředí. Třeba párek v rohlíku vám zkrátí život až o 36 minut. Pozitivní zprávou je, ž i malé změny v jídelníčku mohou mít velký vliv na naše zdraví i uhlíkovou stopu.
O čem pojednává studie
Autoři studie Olivier Jolliet a Katerina Stylianouová pro The Conversation uvedli, že nahrazení pouze 10 % denního kalorického příjmu hovězího a zpracovaného masa pestrou směsí celých zrn, ovoce, zeleniny, ořechů, semen, luštěnin a mořských plodů by mohlo v průměru snížit dietní uhlíkovou stopu u amerického spotřebitele o 1/3 a přidat 48 minut života denně.
Health Nutritional Index
Vědci nejprve vypočítali skóre zdraví dle nutričního indexu Health Nutritional Index, který vyvinuli s odborníkem na výživu a spoluautorem studie Victorem Fulgonim III na základě údajů z obrovské epidemiologické studie s názvem Global Burden of Disease. GBD pokrývá údaje za více než 30 let z každé země na světě, díky čemuž kvantifikuje prevalenci různých faktorů zdraví, životního stylu a životního prostředí včetně 15 dietních faktorů a relativní újmy, kterou způsobují.
Potraviny, které vás přiblíží k smrti
Díky informacím vědecký tým vypočítal zdravotní zatížení či přínos v minutách u tisíců potravin. Například párek v rohlíku vás připraví o 36 minut života, zatímco kousek okurky vám jej prodlouží téměř o 10 minut. Jedna Coca-cola vám ubere více než 10 minut, ale jablko přidá více než 20 minut. Tabulka s potravinami je na stránce The Conversation.
Vliv na životní prostředí
Pro environmentální aspekty vědci použili metodu IMPACT World +, která měří vliv potravin na životní cyklus, jako je výroba, zpracování, příprava, spotřeba, odpad, používání vody či dopad znečištění na zdraví. Vědci použili 18 environmentálních ukazatelů pro vyhodnocení různých potravin a podle toho je seřadili.
Kategorie potravin
Potraviny jsou roztříděny do 3 barevných zón jako na semaforu. Červená znamená, že se od daných potravin máte držet co nejdál, tedy od zpracovaných potravin, uzenin a masa, se kterými jsou spojeny vysoké environmentální a nutriční náklady. Žlutě jsou označeny ty, u kterých máme být opatrní, jako gumoví medvídci s velmi nízkou uhlíkovou stopou a prakticky žádným vlivem na výživu. Pod zelenou jsou prospěšné potraviny, jako ořechy, ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné produkty a některé mořské plody.
Foto: Shutterstock, zdroj: Nature Food, The Conversation
36 minut je pořád nic. Demožumpa nás připraví o 30 let žiovta, a čím déle ti dementi zbyteční budou u koryt, o to tím delší dobu nás v životě připraví. Do kafilerie s těmi zbytečnými a prašivými zbytečnostmi………..
A jeden den v práci o 8,5 hodiny.
Co to je Pavlo? Takže po třech kolach jsem mrtvej muž? Čím se to živite?
v klidu, ke snídani jablko s colou a stále jsme v plusu 😀
To jako fakt jooo? Treba takove orechy, vetsina se dovazi. Uhlikova stopa jako krava. Ale parek je fuj. A procpak? Rohlik, maso, horcice? A jaky ze to testovali? ZUSA, kde cpou sladke uplne do vseho? Jaka horcice? Nebo kecup… proste vyzkum o velkem hounu. Chapu to tak, ze kdyz se budu mesic cpat jablky, budu zit skoro vecne?opravdu?