Jak správně vykostit kuře jednoduchým trikem. Většina lidí nezná správný postup

Kuře nemusíte péct jen vcelku. Pokud z něj chcete udělat třeba roládu, musíte si jej vykostit. Chce to jen trochu cviku. Tady je jednoduchý postup pro přípravu kuřete na jednotlivé části.

Umět vykostit kuře se vyplatí. Vytvoříte z něj více pokrmů. Vykostěné kuře můžete použít na roládu i řízky. Ze skeletu kostry, odřezaných konců křídel, stehen, biskupa a krku uvaříte domácí kuřecí vývar. Uvařené maso můžete ještě obrat, osmahnout na cibulce a přidat do rizota. Postupně získáte cvik a vykostění kuřete bude hračka.

Připravte si ostrý nůž

Budete potřebovat malý ostrý nůž, díky kterému můžete precizně dostat maso od kostí. Díky tomu vám na kostech nezůstane zbytečně moc masa. Kuře musí být chlazené nebo důkladně rozmražené. Určitě se setkáte i s postupy, kdy se začíná vykosťovat od páteře. Nám ale připadá na poprvé snazší začít od stehenní kosti.

Jak začít vykosťovat kuře

Začněte od stehenní kosti a odspoda kolem ní ořízněte kůži a šlachy. Pak maso rozřízněte po vnitřní straně stehna. Obnaží se vám stehenní kost a maso se uvolní až ke kloubu. Pomocí prstů maso oddělte ze všech stran. Pomocí krátkých řezů maso odřezávejte kolem kloubu. Pak rozřízněte po vnitřní straně horní část stehna. Krátkými tahy obřežte celou kost, až se dostanete k trupu kuřete. Stejně odstraňte maso z druhého stehna.

Foto: Shutterstock

Odstranění skeletu kuřete

Rozřízněte kůži na prsní kosti a částečně prsty maso oddělujte, ale nevytrhávejte. Pomozte si krátkými řezy nožem vedenými naplocho těsně u kosti. Po vnitřní straně kuřete následně rozřízněte kůži i na obou křídlech a odřízněte jejich konce. Nakonec velmi opatrně oddělte kůži od kosti na hřbetu tak, abyste ji neprořízli. Díky tomu vám vznikne čistý plát masa v celku.

Recept na plněnou kuřecí roládu

Suroviny:

  • 1 plát kuřecího masa z vykostěného kuřete
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • mletá uzená paprika
  • sůl
  • máslo

Nádivka:

  • 4 vejce
  • 3 nakrájené jarní cibulky se zelenou natí
  • 3 lžičky sekaného medvědího česneku
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 červená paprika
  • 1 malá plechovka sterilovaného hrášku
  • sůl
  • čerstvě mletý barevný pepř
  • kousek másla

Pomůcky:

  • jehly na špízy nebo párátka
  • režná nit
  • alobal

Postup přípravy:

Na másle orestujeme jarní cibulku, zalijeme rozšlehanými osolenými a opepřenými vajíčky. Vejce necháme srazit a přidáme medvědí česnek. Sejmeme z plotny a do mírně vychladlých vajíček vmícháme tenké proužky červené papriky, hrášek bez nálevu a petrželku.

Kuřecí plát mírně rozklepeme paličkou a obě strany osolíme. Horní stranu posypeme mletou uzenou paprikou, pomažeme dijonskou hořčicí a poklademe plátky anglické slaniny. Vaječnou směs rozložíme středem masa, plát zavineme, zajistíme jehlami či párátky a obtočíme nití, aby se nám roláda nerozjela.

Roládu dáme do pekáče, posypeme uzenou paprikou, mírně podlijeme vodou a pečeme přikrytou alobalem v troubě předehřáté na 200 °C asi 1 hodinu. Alobal sundáme, roládu poklademe plátky másla a odkryté dopečeme dozlatova ještě 30 až 40 minut, podle měkkosti masa. V průběhu pečení roládu přeléváme výpekem.

Foto: Shutterstock, zdroj: eatingwell.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments